Tratamentul fiscal al cheltuielilor de protocolIn primul rand trebuie retinut faptul ca prin HG 84/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , publicata in M.Of. 136 din 14 martie 2013, s-au adus completarile necesare pentru stabilirea plafonului unui cadou individual.

Acest plafon este de 100 lei, exclusiv TVA. Acest aspect rezulta din modificarea pct. 6 alin. (10), litera a) din normele de aplicare ale art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal : "a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.

Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.......",.

In al doilea rand, trebuie subliniat faptul ca suma de 100 lei se refera doar la cadourile oferite in cadrul actiunilor de protocol, fara a se referi la tratatiile efectuate in cazul unei astfel de actiuni.

Prin Codul fiscal, cadoul este definit drept "unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.". Servirea mesei la restaurant nu poate fi de natura unui cadou deoarece se incadreaza in categoria serviciilor de alimentatie publica. In acest caz, in opinia noastra, servirea mesei la restaurant reprezinta o prestare de servicii efectuata cu titlu gratuit in beneficiul unei persoane impozabile reprezentata legal de o persoana fizica desemnata in acest scop.

In situatia in care aceste actiuni de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile care le ofera gratuit, valoarea serviciilor respective nu reprezinta operatiune asimilata unei prestari de servicii cu plata conform prevederilor art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal astfel incat sa fie obligatorie colectarea TVA prin emiterea unei autofacturi:

"(5) Nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata in sensul alin. (4), fara a se limita la acestea, operatiuni precum:
 a) … sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in conditiile stabilite prin norme;"

Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 7 alin. (7) din normele de aplicare ale acestui articol: " In sensul art. 129 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata ... sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 6 alin. (10) lit. a). Prevederile pct. 6 alin. (10) lit. b) se aplica in mod corespunzator pentru utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau pentru prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat."

Astfel, pentru aceste servicii gratuite, respectiv oferirea unei mese la restaurant, se exercita integral dreptul de deducere a TVA, fara ca suma TVA sa fie limitata la deducere in situatia depasirii plafonului in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Suma TVA deductibila aferenta serviciilor prestate gratuit prin oferirea unei mese la restaurant nu poate fi dedusa in situatia in care nu se poate justifica faptul ca aceste cheltuieli sunt efectuate in legatura directa cu activitatea firmei care le-a inregistrat in evidenta contabila si fiscala.

Astfel, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, incepand cu anul 2013, valoarea serviciilor prestate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu mai este conditionata de plafonul cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe profit reglementat la titlul II din Codul fiscal , la art. 21 alin. (3) lit. a) "Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
 a) cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit;".

Acest plafon trebuie luat in considerare numai la determinarea profitului impozabil, asa cum s-a procedat si in anii anteriori. In acest caz, daca serviciile respective sunt efectuate pentru activitatea economica, factura primita de la restaurant se inregistreaza in debitul contului 623, analitic distinct – protocol, pentru a fi avuta in vedere doar pentru calcularea obligatiei de plata privind impozitul pe profit.
 
D.p.d.v. contabil, valoarea unei mese la restaurant in suma totala de 500 lei, inclusiv TVA, se inregistreaza dupa cum urmeaza:
- valoarea cheltuielilor de protocol: 623 analitic distinct = 401 pentru suma de 403,23 lei;
- exercitarea dreptului de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in factura emisa de catre restaurant: 4426 = 401 pentru suma de 96,77 lei.

Daca masa de protocol nu este aferenta activitatii economice, dar s-a exercitat dreptul de deducere din factura primita, trebuie colectata TVA prin emiterea unei autofacturi a carei valoare se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA la randul 9. Suma TVA colectata prin autofacturare se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula 635 = 4427, cheltuiala aferenta fiind nedeductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil conform prevederilor art. 21 alin. (1) "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare."

In concluzie, masa oferita la restaurant partenerilor de afaceri nu este echivalenta cu oferirea de cadouri individuale, astfel incat sa se poata stabili depasirea plafonului de 100 lei, exclusiv TVA, aferenta unui partener persoana fizica.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

Articole similare


22Feb.2017

Buletin noutati legislative: Acte normative cu incidenta fiscala in perioada...

Paula Petrache 22 Feb. 2017
In randurile de mai jos, regasiti o lista de acte normative noi din domeniul fiscal. ANAF a publicat astfel un nou buletin informativ care se refera la perioada 13-19 februarie 2017. 1. Legea bugetului de stat pe anul 2017 nr.6/2017 (M.Of. nr.127 din 17 februarie 2017); 2. Legea bugetului...
17Ian.2017

Fara taxe la Registrul comertului pentru firme si PFA-uri

Paula Petrache 17 Ian. 2017
Incepand cu luna februarie 2017, ca urmare a eliminarii a 102 taxe nefiscale, veti putea inregistra in mod gratuit, la Registrul Comertului, o societate cu raspundere limitata (SRL) sau o forma de organizare de tip persoana fizica autorizata (P.F.A). Astfel, noile reglementari privind taxele...
07Nov.2016

ANAF: Alte doua tipuri de impozit pot fi platite cu cardul!

Paula Petrache 07 Nov. 2016
Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.850/26.10.2016 a fost publicat OMFP nr.2.435/2016 ce cuprinde actualizarea listei creantelor fiscale ce pot fi platite pe internet cu ajutorul cardurilor bancare, prin includerea a doua noi plati. In cadrul impozitului pe venit, persoanele fizice...
07Oct.2016

10 octombrie e termen-limita pentru mai multe declaratii fiscale

Paula Petrache 07 Oct. 2016
ANAF reaminteste contribuabililor ca 10 octombrie e ultima zi pentru depunerea mai multor declaratii la unitatile fiscale abilitate. Mai mult, incepand cu 1 octombrie, s-au schimbat mai multe reglementari in ce priveste completarea D 394. Nenumarate declaratii fiscale au termenul-limita stabilit...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton