Livrarea de proteze - cota redusa de tVA


Principalele aspectele fiscale referitoare la cota de taxa pe valoarea adaugata (TVA) aplicabila livrarilor de lentile de corectie aeriene cu dioptrie si, respectiv, livrarilor de lentile de contact cu dioptrie, precum si accesoriilor acestora.


Reglementare

Potrivit art. 140 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 571/ 2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, „cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea de proteze si accesorii ale acestora, cu exceptia protezelor dentare”.

Pct. 23 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care precizeaza: „cota redusa de taxa de 9% prevazuta la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal se aplica pentru protezele medicale si accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata, in conditiile prevazute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal”.


Definitie

Proteza medicala este un dispozitiv medical destinat utilizarii personale exclusive care amplifica, restabileste sau inlocuieste zone din tesuturile moi ori dure, precum si functii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atat intern, cat si extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevazut in mod special de catre producator pentru a fi utilizat impreuna cu proteza medicala, in sensul aplicarii cotei reduse de TVA de 9% - pct. 23 alin. (4) Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal.Tratament fiscal

1. Lentilele de corectie aeriene cu dioptrie si, respectiv, lentilele de contact cu dioptrie se incadreaza in categoria protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA la pct. 23 alin. (4) din Norme si prin urmare, pentru livrarea acestora se aplica cota redusa de TVA de 9% in conformitate cu art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal.

2. Ramele de ochelari se cuprind in categoria accesoriilor protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA la pct. 23 alin. (4) din Norme, si implicit sub incidenta cotei reduse de TVA de 9%, numai in masura in care sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, destinate specific pentru sustinerea lentilelor de corectie aeriene cu dioptrie.

Documentul care atesta ca ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE este declaratia de conformitate a producatorului, in care se precizeaza conformitatea dispozitivului medical cu Directiva 93/42/CEE privind dispozitivele medicale, transpusa prin Hotararea Guvernului nr. 54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale.

Prin urmare, persoana care comercializeaza rame de ochelari poate aplica cota redusa de TVA de 9% daca detine documentul care atesta ca ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, sau o copie de pe acest document.

3. Referitor la solutiile folosite pentru dezinfectarea, curatarea, clatirea sau, dupa caz, hidratarea lentilelor de contact, precizam faptul ca in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale acestea sunt dispozitive medicale cuprinse in clasa IIb. In instructiunile de utilizare ale acestor dispozitive medicale (solutii pentru lentilele de contact), emise de producator, existente la nivelul Compartimentului Reglementare Dispozitive Medicale, se mentioneaza ca acestea se utilizeaza pentru intretinerea lentilelor de contact fara a se face referire la lentilele de contact medicale sau cosmetice. Prin urmare, pentru aceste solutii nu se poate aplica cota redusa de TVA de 9% intrucat nu se poate face dovada ca pot fi destinate specific pentru lentilele de contact cu dioptrie si prin urmare nu se poate face dovada ca intra in categoria accesoriilor protezelor medicale.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


22Feb.2017

Buletin noutati legislative: Acte normative cu incidenta fiscala in perioada...

Paula Petrache 22 Feb. 2017
In randurile de mai jos, regasiti o lista de acte normative noi din domeniul fiscal. ANAF a publicat astfel un nou buletin informativ care se refera la perioada 13-19 februarie 2017. 1. Legea bugetului de stat pe anul 2017 nr.6/2017 (M.Of. nr.127 din 17 februarie 2017); 2. Legea bugetului...
17Ian.2017

Fara taxe la Registrul comertului pentru firme si PFA-uri

Paula Petrache 17 Ian. 2017
Incepand cu luna februarie 2017, ca urmare a eliminarii a 102 taxe nefiscale, veti putea inregistra in mod gratuit, la Registrul Comertului, o societate cu raspundere limitata (SRL) sau o forma de organizare de tip persoana fizica autorizata (P.F.A). Astfel, noile reglementari privind taxele...
07Nov.2016

ANAF: Alte doua tipuri de impozit pot fi platite cu cardul!

Paula Petrache 07 Nov. 2016
Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.850/26.10.2016 a fost publicat OMFP nr.2.435/2016 ce cuprinde actualizarea listei creantelor fiscale ce pot fi platite pe internet cu ajutorul cardurilor bancare, prin includerea a doua noi plati. In cadrul impozitului pe venit, persoanele fizice...
07Oct.2016

10 octombrie e termen-limita pentru mai multe declaratii fiscale

Paula Petrache 07 Oct. 2016
ANAF reaminteste contribuabililor ca 10 octombrie e ultima zi pentru depunerea mai multor declaratii la unitatile fiscale abilitate. Mai mult, incepand cu 1 octombrie, s-au schimbat mai multe reglementari in ce priveste completarea D 394. Nenumarate declaratii fiscale au termenul-limita stabilit...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2017

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton