Implicatii fiscale pentru investitii in curs de executieDin perspectiva impozitului pe profit, investitiile (constructiile) se deduc la calculul impozitului pe profit prin intermediul amortizarii fiscale. In contextul in care investitia e in curs de executie si nu a fost abandonata sau casata fara a fi valorificata, consideram ca va pastrati in continuare dreptul de deducere fiscala a costurilor angajate pentru realizarea acesteia. Bineinteles, deducerea fiscala se va initia dupa finalizarea si punerea in functiune a constructiei odata cu demararea amortizarii fiscale.

Este important de precizat ca potrivit prevederilor pct. 71^8 din normele metodologice de aplicare a art. 24 din Codul fiscal, valoarea imobilizarilor necorporale/corporale in curs de executie care nu se mai finalizeaza si se scot din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, in baza aprobarii/deciziei de sistare sau abandonare, [...], reprezintă cheltuieli nedeductibile, daca nu au fost valorificate prin vanzare sau casare.

Cu alte cuvinte, pentru a pastra posibilitatea deducerii fiscale este important ca investitiile sa nu fie abandonate si inregistrate pe cheltuieli ca si pierderi. Practic, tratamentul fiscal depinde de rezultatul acestor investitii si de decizia actionarilor de a continua sau de a sista proiectul respectiv.

Din perspectiva TVA, potrivit prevederilor art. 145 din Codul fiscal, TVA aferenta achizitiilor este deductibila daca acestea sunt destinate realizarii unor livrari/prestari pentru care taxa este deductibila. Exercitarea deducerii presupune sa dispuneti de un exemplar original al facturilor de achizitie materiale de constructii si mai nou sa justificati plata acestora in cazul in care furnizorul sau compania dvs. aplica sistemul de TVA la incasare.

De asemenea, analizand prevederile pct. 45 alin. (6) si (7) din normele metodologice de aplicare a art. 145 din Codul fiscal, se constata ca in cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat in baza art. 145 alin. (2) din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare sau dupa casare, daca din circumstante care nu depind de vointa sa persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul Belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV.

Dreptul de deducere poate fi pastrat si in alte situatii in care achizitiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat conform art. 145 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt utilizate pentru activitatea economica a persoanei impozabile, din motive obiective care nu depind de vointa sa, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) impotriva Statului Belgian.

In concluzie, consideram ca din perspectiva TVA daca exista o decizie de a abandona investitia in curs din motive care nu depind de vointa companiei (investitia nu va fi profitabila, sau societatea nu dispune de finantare, sau se identifica bariere legislative, etc.) TVA ramane deductibla. In cazul in care societatea intentioneaza sa continue investitia doar ca pe moment aceasta este sistata, cu atat mai mult TVA este deductibila.

Din punct de vedere al TVA trebuie sa aveti in vedere si perioada de prescriptie a dreptului de rambursare a TVA de 5 ani.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.7 din 5 voturi

Articole similare


22Feb.2017

Buletin noutati legislative: Acte normative cu incidenta fiscala in perioada...

Paula Petrache 22 Feb. 2017
In randurile de mai jos, regasiti o lista de acte normative noi din domeniul fiscal. ANAF a publicat astfel un nou buletin informativ care se refera la perioada 13-19 februarie 2017. 1. Legea bugetului de stat pe anul 2017 nr.6/2017 (M.Of. nr.127 din 17 februarie 2017); 2. Legea bugetului...
17Ian.2017

Fara taxe la Registrul comertului pentru firme si PFA-uri

Paula Petrache 17 Ian. 2017
Incepand cu luna februarie 2017, ca urmare a eliminarii a 102 taxe nefiscale, veti putea inregistra in mod gratuit, la Registrul Comertului, o societate cu raspundere limitata (SRL) sau o forma de organizare de tip persoana fizica autorizata (P.F.A). Astfel, noile reglementari privind taxele...
07Nov.2016

ANAF: Alte doua tipuri de impozit pot fi platite cu cardul!

Paula Petrache 07 Nov. 2016
Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.850/26.10.2016 a fost publicat OMFP nr.2.435/2016 ce cuprinde actualizarea listei creantelor fiscale ce pot fi platite pe internet cu ajutorul cardurilor bancare, prin includerea a doua noi plati. In cadrul impozitului pe venit, persoanele fizice...
07Oct.2016

10 octombrie e termen-limita pentru mai multe declaratii fiscale

Paula Petrache 07 Oct. 2016
ANAF reaminteste contribuabililor ca 10 octombrie e ultima zi pentru depunerea mai multor declaratii la unitatile fiscale abilitate. Mai mult, incepand cu 1 octombrie, s-au schimbat mai multe reglementari in ce priveste completarea D 394. Nenumarate declaratii fiscale au termenul-limita stabilit...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton