Cum recuperam tichetele de masa distribuite in plus?


Este inevitabil ca intr-o luna sa nu distribuim tichete de masa “in plus”. De cele mai multe ori angajatii au concediu medical sau fara plata si nu mai au cum sa returneze tichetele “extra”, pentru ca deja le-au folosit.

Intrebarea care apare este urmatoarea: este corect sa le retinem numarul de tichete ce trebuiau returnate din tichetele pentru luna urmatoare? Sau sa le retinem contravaloarea acestora din lichidarea lunii respective, pe statul de plata?

Raspuns

In temeiul dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, respectiv art. 15 din  Norma de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobata prin HG 5/1999, salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate.

La sfirsitul fiecarei luni, la data stabilita de angajator sau la data desfacerii contractului individual de munca, salariatul are obligatia sa restituie angajatorului tichetele de masa neutilizate in cursul lunii respective, in conformitate cu art. 18 din Norma de aplicare a Legii nr. 142/1998. 

Aceasta dispozitie legala face aplicarea principiului imbogatirii fara justa cauza, conform caruia incumba oricarei persoane obligatia de restituire a bunului primit, care insa nu este datorat acestuia.


De altfel, acest principiu de drept este preluat si in cadrul raporturilor juridice de munca, art. 256 alin. (2) teza I din Codul muncii, republicat,  stabilind ca in situatia in care salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor.

Potrivit art. 16 lit. d) din Norma de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa se interzice salariatului utilizarea in interiorul unei luni calendaristice, a unui numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate efectiv in luna respectiva, iar contravaloarea tichetelor de masa utilizate in plus, inclusiv costul imprimatelor, vor fi recuperate de catre angajator din drepturile salariale cuvenite salariatilor respectivi pentru munca prestata in luna in care tichetele de masa au fost utilizate.

Fapta salariatului care utilizeaza un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile in care a fost prezent la lucru in cadrul unitatii constituie contraventie in conditiile art. 10 alin. (1) lit. b) din Legea 142/1998, fiind sanctionata cu amenda de la 20 lei la 50 lei.

Prin urmare, nu este corect sa se retina numarul de tichete ce trebuiau returnate de salariat din tichetele datorate acestuia pentru luna urmatoare, atata timp cat legiuitorul mentioneaza in mod expres o alta modalitate de recuperare, respectiv contravaloarea tichetelor de masa utilizate in plus, inclusiv costul imprimatelor, vor fi recuperate de catre angajator din drepturile salariale cuvenite salariatilor respectivi pentru munca prestata in luna in care tichetele de masa au fost utilizate.

Asadar, recuperarea contravalorii tichetelor de masa utilizate in plus se va realiza din drepturile salariale cuvenite pentru munca prestata in luna in care tichetele de masa au fost utilizate.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 3.9 din 5 voturi

Articole similare


22Feb.2017

Buletin noutati legislative: Acte normative cu incidenta fiscala in perioada...

Paula Petrache 22 Feb. 2017
In randurile de mai jos, regasiti o lista de acte normative noi din domeniul fiscal. ANAF a publicat astfel un nou buletin informativ care se refera la perioada 13-19 februarie 2017. 1. Legea bugetului de stat pe anul 2017 nr.6/2017 (M.Of. nr.127 din 17 februarie 2017); 2. Legea bugetului...
17Ian.2017

Fara taxe la Registrul comertului pentru firme si PFA-uri

Paula Petrache 17 Ian. 2017
Incepand cu luna februarie 2017, ca urmare a eliminarii a 102 taxe nefiscale, veti putea inregistra in mod gratuit, la Registrul Comertului, o societate cu raspundere limitata (SRL) sau o forma de organizare de tip persoana fizica autorizata (P.F.A). Astfel, noile reglementari privind taxele...
07Nov.2016

ANAF: Alte doua tipuri de impozit pot fi platite cu cardul!

Paula Petrache 07 Nov. 2016
Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr.850/26.10.2016 a fost publicat OMFP nr.2.435/2016 ce cuprinde actualizarea listei creantelor fiscale ce pot fi platite pe internet cu ajutorul cardurilor bancare, prin includerea a doua noi plati. In cadrul impozitului pe venit, persoanele fizice...
07Oct.2016

10 octombrie e termen-limita pentru mai multe declaratii fiscale

Paula Petrache 07 Oct. 2016
ANAF reaminteste contribuabililor ca 10 octombrie e ultima zi pentru depunerea mai multor declaratii la unitatile fiscale abilitate. Mai mult, incepand cu 1 octombrie, s-au schimbat mai multe reglementari in ce priveste completarea D 394. Nenumarate declaratii fiscale au termenul-limita stabilit...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton