Proiect pentru modificarea unor reglementari contabile
I. Cadrul de reglementare
Potrivit prevederilor art. 1 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 881/2012 privind aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata a Standardelor Internationale de Raportare Financiara incepand cu exercitiul financiar al anului 2012, societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata au obligatia de a aplica IFRS la intocmirea situatiilor financiare anuale individuale.

Pentru exercitiul financiar al anului 2012, situatiile financiare anuale individuale in baza IFRS se intocmesc prin retratarea informatiilor din contabilitatea organizata in baza Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Balanta de verificare la 31 decembrie 2012, rezultata in urma retratarii in baza IFRS, serveste la intocmirea situatiilor financiare anuale individuale la 31 decembrie 2012 in baza IFRS.

II. Aspectele reglementate de proiectul de ordin
Prin proiectul de ordin se aduc clarificari referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012, in conditiile in care societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata au aplicat in cursul acestui exercitiu Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, pentru data de 31 decembrie 2012 se procedeaza la intocmirea balantei de verificare cuprinzand informatii determinate in baza Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se efectueaza si se inregistreaza in contabilitate operatiunile de retratare si se obtine balanta de verificare cuprinzand informatii determinate potrivit prevederilor IFRS.


Balanta de verificare cuprinzand informatii determinate potrivit prevederilor IFRS sta la baza intocmirii situatiilor financiare anuale prevazute la art. 8 alin. (1) din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.286/2012 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, precum si a raportarii contabile prevazute la art. 13 alin. (2) din acelasi ordin.

Avand in vedere posibilele implicatii ale tratamentelor contabile prevazute de IFRS, asupra valorii impozitului pe profit determinat potrivit prevederilor acestor standarde, se propune introducerea unor conturi distincte care sa evidentieze elemente precum:

- deprecierea imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata (conturile 2906 „Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata”, 6816 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata” si 7816 „Venituri din ajustari pentru deprecierea imobilizarilor necorporale cu durata de viata utila nedeterminata”);

- operatiunile cu instrumente derivate (contul 465 „Operatiuni cu instrumente derivate”);

- valoarea activelor primite prin transfer de la clienti (contul 478 „Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti”);

- deprecierea fondului comercial (contul 6817 „Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea fondului comercial”);

- castigul rezultat din cumparari efectuate in conditii avantajoase, potrivit prevederilor IFRS 3 „Combinari de intreprinderi” (contul 7587 „Castiguri din cumparari in conditii avantajoase”).

De asemenea, au fost aduse unele clarificari in ceea ce priveste contabilizarea cheltuielilor reprezentand consumuri de stocuri, amortizare imobilizari, cheltuieli cu dobanzi, cheltuieli cu personalul etc. si care, potrivit prevederilor IFRS, sunt incluse in valoarea unor active.

Referitor la veniturile aferente activelor primite prin transfer de la clienti, deoarece asemenea operatiuni pot fi derulate si de operatorii economici care aplica Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, in reglementarile mentionate a fost introdus un cont distinct, respectiv contul 478 „Venituri in avans aferente activelor primite prin transfer de la clienti”, astfel incat operatiunile respective sa fie contabilizate de aceeasi maniera de toti operatorii economici, indiferent de reglementarile contabile aplicabile.

Mentionam ca proiectul de ordin a facut obiectul analizei in cadrul sedintei din data de 2 noiembrie 2012 a Grupului de lucru al Consiliului Contabilitatii si Raportarilor Financiare (CCRF), la care au participat si reprezentanti ai principalelor firme de audit, precum si ai Directiei Legislatie Impozite Directe din Ministerul Finantelor Publice si ai Directiei Generale de Metodologii Fiscale, Indrumare si Asistenta a Contribuabililor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dedicata clarificarii unor aspecte legate de aplicarea IFRS de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

De asemenea, acest proiect a fost dezbatut in cadrul sedintei Comisiei tehnice a CCRF din data de 8 noiembrie a.c., respectiv a Consiliului superior al CCRF din data de 14 noiembrie 2012.

Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat proiectul de Ordin al ministrului finantelor publice privind modificarea si completarea unor reglementari contabile, pe care vi-l supunem spre aprobare.

Georgeta PETRE,
Director


Click aici pentru Proiectul de Lege >>>Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


21Mar.2014

5 Idei Feng Shui pentru decorul biroului tau

Vlad Arhip 21 Mar. 2014
Feng Shui-ul are un rol esential in succesul afacerii tale, de aceea trebuie sa te gandesti cu atentie cum vrei sa arate biroul tau, daca vrei sa stai cu fata catre geam, catre perete sau catre usa, cum iti alegi obiectele de decor si culorile acestora. Indiferent ca spatiul de lucru este biroul...
21Mar.2014

5 secrete ale oamenilor foarte norocosi

Aurelian Mihaiescu 21 Mar. 2014
Secretele oamenilor foarte norocosi Despre noroc se spune ca de cele mai multe ori, oamenii si-l fac cu mana lor. Norocul nu este ceva cu care ne nastem. Asta arata cercetarile oamenilor de specialitate si asta vedem si singuri in fiecare zi. Gandeste-te ca tu esti o persoana norocoasa, pentru ca...
20Mar.2014

CAFR 7 din 2014: Hotarare privind inscrierea la examenul de competenta a...

Aurelian Mihaiescu 20 Mar. 2014
Proceduri de inscriere la examenul de competenta profesionala, examen competenta profesionala, auditori financiari Hotararea Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 7/2014 privind aprobarea Procedurilor de inscriere la examenul de competenta profesionala a persoanelor care au finalizat...
05Mar.2014

Surprize la Ministerul de Finante: Ioana Petrescu este noul ministru

Aurelian Mihaiescu 05 Mar. 2014
Ioana petrescu, ioana petrescu la ministerul de finante Ioana Petrescu (34 ani) a fost propusa pentru a ocupa functia de ministru al Finantelor Publice, noteaza hotnews.ro. Ioana Petrescu a fost numita in septembrie 2013 consilier al premierului Victor Ponta pe probleme fiscale, este profesoara de...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton