Proiect normativ privind Standardele internationale de raportare financiara


Ministerului Finantelor Publice a publicat si poate fi consultat Proiectul Ordin privind completarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

Prin reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost introduse conturi distincte pentru ajustarea la inflatie a capitalului social, respectiv conturile 1028 „Ajustari ale capitalului social” si 118 „Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima data a IAS 29”. Potrivit IAS 29, in cazul actualizarii la inflatie, efectele acestei operatiuni se inregistreaza pe seama contului de rezultat reportat. Avand in vedere ca operatiunea de actualizare la inflatie difera ca natura de alte operatiuni efectuate urmare trecerii la aplicarea IFRS, rezultatul reportat rezultat din actualizarea la inflatie se evidentiaza distinct de rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea IFRS. Contul 118 „Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima data a IAS 29” are functiune similara conturilor de rezultat reportat, cu mentiunea ca prin intermediul acestuia se evidentiaza numai efectele inflatiei. Soldul debitor al acestui cont reprezinta pierdere contabila reportata, aceasta urmand a fi acoperita din capitalurile proprii.

Referitor la ajustarea la inflatie a capitalului social, efectele acestei ajustari se evidentiaza in contul 1028 „Ajustari ale capitalului social”, acest element fiind componenta a capitalurilor proprii. Intrucat contul 1028 „Ajustari ale capitalului social” este element de natura capitalurilor proprii, eventualul sold creditor al acestuia poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile reportate, deci, inclusiv a celei rezultate din retratarea efectuata cu ocazia trecerii la IFRS.

Un alt aspect care se propune a fi reglementat prin proiectul de ordin se refera la contabilizarea activelor din domeniul explorarii si evaluarii resurselor minerale, pentru care se propun conturi distincte care sa evidentieze elementele de natura activelor necorporale, respectiv corporale, corespunzatoare acestui domeniu.

Avand in vedere ca, in afara situatiei pozitiei financiare, componenta a situatiilor financiare anuale intocmite potrivit prevederilor IFRS, societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata intocmesc si o raportare contabila anuala, s-a considerat necesara cuprinderea unor prevederi referitoare la modul de prezentare a activelor de Directia de Legislatie si Reglementari Contabile.

Proiectul de ordin a facut obiectul analizei de catre membrii comisiei tehnice a Consiliului Contabilitatii si Raportarilor Financiare.

De asemenea, a fost publicat si poate fi consultat Referatul de aprobare a proiectului normativ.


*

Propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi trimise la adresa: publicinfo@mfinante.ro.


Sursa: DGFP Valcea

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


21Mar.2014

5 Idei Feng Shui pentru decorul biroului tau

Vlad Arhip 21 Mar. 2014
Feng Shui-ul are un rol esential in succesul afacerii tale, de aceea trebuie sa te gandesti cu atentie cum vrei sa arate biroul tau, daca vrei sa stai cu fata catre geam, catre perete sau catre usa, cum iti alegi obiectele de decor si culorile acestora. Indiferent ca spatiul de lucru este biroul...
21Mar.2014

5 secrete ale oamenilor foarte norocosi

Aurelian Mihaiescu 21 Mar. 2014
Secretele oamenilor foarte norocosi Despre noroc se spune ca de cele mai multe ori, oamenii si-l fac cu mana lor. Norocul nu este ceva cu care ne nastem. Asta arata cercetarile oamenilor de specialitate si asta vedem si singuri in fiecare zi. Gandeste-te ca tu esti o persoana norocoasa, pentru ca...
20Mar.2014

CAFR 7 din 2014: Hotarare privind inscrierea la examenul de competenta a...

Aurelian Mihaiescu 20 Mar. 2014
Proceduri de inscriere la examenul de competenta profesionala, examen competenta profesionala, auditori financiari Hotararea Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 7/2014 privind aprobarea Procedurilor de inscriere la examenul de competenta profesionala a persoanelor care au finalizat...
05Mar.2014

Surprize la Ministerul de Finante: Ioana Petrescu este noul ministru

Aurelian Mihaiescu 05 Mar. 2014
Ioana petrescu, ioana petrescu la ministerul de finante Ioana Petrescu (34 ani) a fost propusa pentru a ocupa functia de ministru al Finantelor Publice, noteaza hotnews.ro. Ioana Petrescu a fost numita in septembrie 2013 consilier al premierului Victor Ponta pe probleme fiscale, este profesoara de...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton