Proceduri legale pentru Vanzarea in consignatieVanzarea cu amanuntul si vanzarea in consignatie sunt doua tehnici comerciale distincte, diferite una fata de cealalta tocmai datorita faptul ca bunurile care sunt preluate in consignatie in vedere vanzarii nu sunt inregistrate in patrimoniul vanzatorului prin debitul contului 371 in corespondenta cu creditul contului 401, 378 si 4428. Bunurile primite in consignatia sunt inregistrate intr-un cont in afara bilantului, respectiv in contul 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie a carui functiune este reglementata prin OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene." Acest aspect este reglementat in mod expres la pct. 156 alin. (1) si alin. (2) din OMFP 3055/2009 "Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.

(2) In aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:
a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului;".
Veniturile din desfasurarea activitatii de comercializare a bunurilor in regim "consignatia" se inregistreaza prin creditul contului 704 "Venituri din servicii prestate", fara a se inregistra prin creditul contului 707 "Venituri din vanzarea marfurilor".

Deoarece nu reprezinta operatiune economica de achizitie a bunurilor din sfera de aplicare a TVA, valoarea bunurilor preluate in consignatia in vederea vanzarii nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 asa cum nu se raporteaza nici valoarea totala a sumelor incasate din vanzarea acestora. In jurnalul pentru vanzari se evidentiaza doar comisionul obtinut din vanzarea bunurilor, inregistrat in creditul contului 704 si suma TVA colectata aferenta comisionului, inregistrata in creditul contului 4427. Astfel, suma TVA se colecteaza doar pentru comisionul obtinut de catre consignatar din vanzarea marfurilor, ca baza de impozitare a TVA fara a se colecta la valoarea totala a acestora. Valoarea comisionului obtinut se raporteaza la randul 9 din decontul de TVA cod 300.

D.p.d.v. fiscal, valoarea marfurile astfel vandute trebuie evidentiata intr-un registrul special de bunuri primite si vandute organizat pentru realizarea operatiunilor tip "consignatia". Acest registru trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

- data primirii, denumirea si cantitatea bunurilor primite;
- numarul documentului de primire;

- natura, cantitatea si data vanzarii bunurilor preluate in consignatia;
- natura, cantitatea si data returnarii bunurilor nevandute ;
- numele, adresa si datele de identificare ale fiecarui deponent;
- valoarea comisionului obtinut.

D.p.d.v. contabil, pentru vanzarea in consignatie se utilizeaza urmatoarele documente reglementate prin OMFP 3512/2008 privind documentele financiar-contabile

1) Bon de primire in consignatie cod 14-3-2 ;
2) Borderou de primire a obiectelor in consignatie cod 14-6-14;
3) Borderou de iesire a obiectelor din consignatie cod 14-6-15.

In acest act normativ regasiti detalii privind modul de completare, circuitul si arhivarea acestor documente.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.25 din 6 voturi

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2017

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton