Monografie contabila achizitie masina leasingIntrebare: O firma achizitioneaza un autoturism in valoare de 10600 eur in leasing financiar. In data de 13.09.2012 s-a incheiat contractul de leasing si in 17.09.2012 intra in posesia autoturismului prin incheierea unui proces-verbal de predare primire. Conform legii contabilitatii la ce curs se inregisreaza datoria fata de societatea de leasing si la ce curs se inregistreaza intrarea autoturismului in patrimoniul firmei? Va rog sa prezentati monografia contabila aferenta.

Raspuns:
Inregistrarea in contabilitate atat a autoturismului cat si a datoriei fata de societatea de leasing se realizeaza la cursul de la data operatiunii.
In cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR la data acordarii finantarii, data contractului de leasing. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR in ultima zi bancara anterioara acesteia.
 
Inregistrarea activului la valoarea capitalului de rambursat, la data initiala a contractului de leasing.
 
213 Instalatii tehnice, mijloace de transport = 167 Alte imprumuturi si datorii asimilate
 
 
In cazul autoturismelor achizitionate in leasing nu se inregistreaza nimic la terminarea contractului de leasing ci la data initiala a contractului de leasing.

 
La terminare trebuie sa verificam ca in contul 167 aferent acestui contract nu avem sold.
 
 
In concluzie, opinia noastra este:
 
- Pentru stabilirea valorii contabile a autoturismului cumparat in leasing trebuie luata in considerare  valoarea din contractul de leasing (valaore in euro X cursul de schimb din contract).
 
 
Legislatia contabila reglementeaza in acest sens:
 
Conform art. 155 OMFP 3055/2009
pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene:
 
„155. – (1) Inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.
 
(2) In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:
 
- bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului;
 
- stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman in evidenta debitorului pana la vanzarea lor;
 
– bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;
 
– bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferul de proprietate avand loc;
 
– bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii. De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare “ex-work”, bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc.”
 
Conform art. 185, alin. (5) OMFP 3055/2009:
 
„(5) O tranzactie in valuta trebuie inregistrata initial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.”
 
Conform art. 184, OMFP 3055/2009
 
„184. – (1) Creantele si datoriile in valuta, rezultate ca efect al tranzactiilor entitatii, se inregistreaza in contabilitate atat in lei, cat si in valuta, cu respectarea prevederilor pct. 185 din prezentele reglementari.
 
(2) In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
 
(3) Din punct de vedere contabil, efectuarea operatiunii economico-financiare este probata de orice document in care se consemneaza aceasta.
 
(4) In cazul bunurilor achizitionate insotite de factura sau de aviz de insotire a marfii, urmand ca factura sa soseasca ulterior, cursul valutar utilizat la inregistrarea in contabilitate este cursul de la data receptiei bunurilor.”

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 3.75 din 2 voturi

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2017

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton