Dauna totala pe parcursul transportului


Intrebare: Am achizitionat marfa de la o firma din Spania, iar in timpul transportului (pe teritoriul Romaniei) marfa a ars in intregime. Facturez dauna catre transportator fara TVA? Sunt obligata sa colectez TVA? Cheltuiala cu marfa deteriorata (lipsa din gestiune) este deductibila?

Raspuns:
Pentru bunurile expediate de catre partenerul intracomunitar, cumparatorul din Romania este obligat sa aplice regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 in calitate de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA chiar daca bunurile respective nu mai intra in gestiune, fiind complet distruse. Valoarea achizitiei intracomunitare efectuate se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A. Bunurile facturate de catre furnizorul extern se inregistreaza in evidenta contabila 371 = 401 intr-un cont analitic distinct. In prima etapa, pentru suma TVA din debitul contului 4426, cumparatorul isi poate exercita dreptul de deducere.
   
Pentru recuperarea pagubei de la transportator, beneficiarul emite o factura prin care inscrie suma totala a pagubei, dar fara a evidentia, distinct, suma TVA colectata la valoarea despagubirii. In acest context am in vedere faptul ca baza de impozitare a TVA nu se cuprind sumele solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale. Acest aspect fiscal este reglementat prin art. 137 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal
"Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …..b) sumele reprezentand ...penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;".

Practic, suma facturata de catre cumparator pe numele transportatorului cuprinde si TVA, beneficiarul transportului fiind indreptatit sa recupereze de la transportator atat costul bunurilor livrate de catre vanzator, cat si suma TVA pentru care si-a exercitat dreptul de deducere a TVA prin formula contabila 4426 = 4427 rezultata din aplicarea regimului de taxare inversa pentru achizitia intracomunitara de bunuri efectuata pe teritoriul Romaniei.
 
In a doua etapa, pentru regularizarea sumei TVA deduse aferente A.I.C. efectuate, cumparatorul este obligat sa ajusteze suma TVA dedusa pentru bunurile distruse pe parcursul transportului. Ajustarea se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 148 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal
"(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:...
 c) persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate in cazul unor evenimente precum modificari legislative, modificari ale obiectului de activitate, alocarea de bunuri/servicii pentru operatiuni care dau drept de deducere si, ulterior, alocarea acestora pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, bunuri lipsa din gestiune, inclusiv bunuri furate.".


Pentru scoaterea din evidenta contabila a marfurilor care nu au mai ajuns la destinatie, inregistrate in baza facturii emise de catre furnizor (371 = 401 si 4426 = 4427), se efectueaza inregistrarea contabila:
658    = %
                371
              4426
Valoarea acestei operatiuni se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 22.
Cheltuiala inregistrata in debitul contului 658 este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece cumparatorul primeste o despagubire din partea transportatorului pentru nerespectarea clauzelor contractuale de a transporta bunurile in deplina siguranta in vederea asigurarii integritatii acestora.

Aceasta abordare fiscala a situatiei prezentate de dvs. se regaseste in circulara M.F.P. 50446/14.02.2008 in care, la sectiunea II, este prezentat tratamentul fiscal al bunurilor constatate lipsa pe timpul transportului pentru care furnizorul este despagubit de catre transportator. Acesta este textul preluat din circulara:

"Daca potrivit contractului incheiat intre transportator si beneficiarul transportului, societatea de transport este obligata sa-l despagubeasca pe beneficiar pentru contravaloarea bunurilor constate lipsa pe timpul transportului, suma respectiva constituie o despagubire acordata pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale (respectiv a contractului de transport).

Potrivit art. 137 din Codul fiscal, aceste sume nu se cuprind in baza de impozitare a TVA.

Totusi, beneficiarul transportului, care este proprietarul bunurilor, va trebui sa colecteze TVA pentru bunurile lipsa pe timpul transportului, potrivit art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, aceasta operatiune reprezentand o autolivrare pentru care se va emite autofactura prevazuta la pct. 70 alin. (1) din norme. Taxa colectata, care in acest caz este o cheltuiala pentru proprietarul bunurilor, se va recupera de la societatea de transport prin includerea in contravaloarea despagubirii.

In practica economica, aceste despagubiri se factureaza catre societatile de transport pentru a avea un document justificativ pentru inregistrarea in evidentele contabile. Desi potrivit art. 155 alin. (1) din Codul fiscal nu este obligatorie facturarea separata a despagubirilor, nu se interzice emiterea de facturi, dar se va tine cont ca aceste despagubiri nu se cuprind in baza impozabila a TVA, si prin urmare pe factura nu se va mentiona TVA."
 
Totusi, pentru aplicarea prevederilor cuprinse in circulara M.F.P., trebuie retinut faptul ca prin OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal
si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, s-a modificat tratamentul fiscal al sumei TVA deduse in sensul ca, valoarea bunurilor pierdute pe parcursul transportului nu mai este considerata operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care este obligatorie emiterea autofacturii pentru aplicarea prevederile art. 128 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, fiind suficienta ajustarea dreptului de deducere conform prevederilor art. 148 alin. (1) lit. c) inregistrata d.p.d.v. contabil prin formula 658 = % 371, 4426 cu raportarea operatiunii la randul 22 din decontul de TVA cod 300. Anterior intrarii in vigoare a OG 8/2013, pentru aplicarea tratamentului fiscal prezentat in circulara mentionata se efectua inregistrarea contabila formula 658 = % 371, 4427 cu raportarea operatiunii la randul 9 din decontul de TVA cod 300 in baza autofacturii emise.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton