Amortizare domeniu web


Intrebare: O firma cumpara domeniu web de gazduire si isi rezerva numele. A fost trecuta ca imobilizare necorporala care trebuie amortizata.
Valoarea ei este de 300 lei.
Pe cati ani trebuie amortizata aceasta imobilizare necorporala?

Raspuns:
Din punct de vedere juridic, domeniul este un drept de folosinta. Achizitionarea unui domeniu web este diferita de gazduirea unui website. Gazduirea unui website se refera la stocarea fisierelor ce constituie website-ul. In general, serviciul de gazduire include si servicii suplimentare de mail, FTP etc.
Regula de baza pentru contabilizarea unei imobilizari necorporale.

Recunoastem o imobilizare necorporala daca este indeplinit „criteriul de identificare”. Criteriul de identificare este reglementat la punctul  72 alin. (2) din OMFP 3055/2009. Astfel, o imobilizare necorporala indeplineste criteriul de a fi identificabila cand:
- este separabila, adica poate fi separata sau divizata de entitate si vanduta, transferata, autorizata, inchiriata sau schimbata, fie individual, fie impreuna cu un contract corespunzator, un activ identificabil sau o datorie identificabila; sau
- decurge din drepturi contractuale sau de alta natura legala, indiferent daca acele drepturi sunt transferabile sau separabile de entitate sau de alte drepturi si obligatii.

2.2 Regula de baza pentru contabilizarea unui soft. Anumite imobilizari necorporale pot fi pastrate in sau pe un obiect fizic, cum ar fi un compact-disc (in cazul unui software), documentatie legala (in cazul unei licente sau al unui brevet) sau pelicula. Pentru a stabili daca o imobilizare care incorporeaza atat elemente corporale, cat si necorporale ar trebui tratata ca imobilizare corporala sau ca imobilizare necorporala, o entitate evalueaza care element este mai semnificativ.


De exemplu, software-ul pentru un utilaj computerizat care nu poate opera fara acel software specific se include in valoarea acelei imobilizari corporale. Acelasi lucru este valabil si pentru sistemul de operare al unui computer. Atunci cand software-ul nu este parte integranta a hardware-ului respectiv, software-ul este tratat ca imobilizare necorporala. (baza legal: punctul 72 alin. (4) din OMFP 3055/2009)

2.3 Regula de baza pentru prezentarea in bilant a unei imobilizari necorporale. O imobilizare necorporala trebuie recunoscuta in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru entitate si costul sau poate fi evaluat in mod credibil. O imobilizare necorporala trebuie prezentata in bilant la valoarea de intrare, mai putin ajustarile cumulate de valoare. (baza legala: punctul 73 alin. (1) din OMFP 3055/2009)

2.4 Recunoasterea in contabilitate a achizitionarii unui domeniu web si gazduirea acestuia
Domeniul web este asimilat altor imobilizari necorporale. Programele informatice, precum si celelalte imobilizari necorporale inregistrate la elementul “Alte imobilizari necorporale” se amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre entitatea care le detine.

In cazul programelor informatice achizitionate impreuna cu licentele de utilizare, daca se poate efectua o separare intre cele doua active, acestea sunt contabilizate si amortizate separat.

Domeniul web se inregistreaza initial la costul de achizitie sau de productie si se contabilizeaza in contul 208 Alte imobilizari necorporale / analitic site. Gazduirea este o prestare de serviciu si se contabilizeaza in contul 628 Alte cheltuieli cu prestarile de servicii / analitic la nivel de contract. (baza legal: punctul 84 alin. (2) din OMFP 3055/2009).

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2017

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton