Studiu de caz: Inregistrari contabile pentru cesiunea de creante
Cesiunea de creante presupune o serie de inregistrari contabile. Le vom reda mai jos si vom stabili daca este deductibil integral contul 654, pornind de la situatia unei societati care, conform contractului, cesioneaza furnizorului tot ce nu incaseaza.

Pe parcursul anului a incasat direct in cont de la clientii cesionati (754).

Exemplu:

654= 462 total cesiuni
5121= 754 incasari clienti cesionati
462=5121 plati pentru cesiuni

Se va stabili daca aceste inregistrari sunt corecte si daca 654 este cheltuiala nedeductibila.


Operatiunile cu creante pot fi, in functie de contractul incheiat intre parti:

1) operatiuni prin care persoana care detine creantele angajeaza o persoana in vederea recuperarii acestora, care nu presupun cesiunea creantelor;
2) operatiuni care presupun cesiunea creantelor, prin care:
a) cesionarul cumpara creantele, fara ca operatiunea sa aiba drept scop recuperarea creantei;
b) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si sau nu riscul neincasarii acestora, percepand un comision de recuperare a creantelor de la cedent;
c) cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora, la un pret inferior valorii nominale a creantelor, fara sa perceapa un comision de recuperare a creantelor de la cedent.

Cand folositi expresia "o societate conform contractului" presupunem ca va referiti la un contract de cesiune de creanta incheiat de societatea dvs. cu o alta societate (numita si recuperator), specializata in recuperarea de creante, dar nu specificat in care din cazurile de mai sus va incadrati.

Intelegem din cele prezentate ca societatea dvs. este cedentul (cel care preda/cesioneaza) creantele.

Conform Ordinului nr. 3055/2009, Reglementari contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE si a Ghidului practic elaborat de Ministerul Finantelor , creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii).

In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.

Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.

Inregistrarea cesiunii de creanta se inregistreaza, la data stabilita in contract, astfel:
 

    La cedent/societatea care transfera creantele (presupunem ca este societatea dvs.).

 
    Predarea/transferul creantei


            %                                 =          4118 "Clienti incerti sau in litigiu"                      valoarea creantei
461"Debitori diversi"                                                                                                    valoarea cesiunii (societatea care preia creanta/cesionarul)                                                                        (pretul de cumparare)
654"Pierderi din creante si debitori diversi"                                                                    diferenta/pierderea
 
Concomitent, se reia la venituri ajustarea pentru depreciere constituita anterior.
 
491 Ajustari pentru deprecierea  =  7814 Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante
creantelor - clienti
 

    La data incasarii (presupunand ca societatea cesionara a recuperat suma) creantei cedate:

 
512 "Conturi curente la banci" =           461"Debitori diversi"                            incasarea clientului cedat
 (cesionarul recuperator)             la valoarea cesiunii
 

    La cesionar (societatea care preia creantele).

 

    Preluarea creantei

 
461"Debitori diversi"                =          %                                                         valoarea creantei
(Clientul preluat spre incasare)               462"Creditori diversi"                           valoarea cesiunii
                                                            (societatea care a predat creanta)
                                                7588"Alte venituri din exploatare"         diferenta intre valoarea creantei si                                                                       valoarea la care a fost preluata

    Incasarea creantei

 
512"Conturi curente la banci"   =          461"Debitori diversi"
 

    Plata catre societatea cedenta

 
462"Creditori diversi"               =          512"Conturi curente la banci"
 
Pana la data de 31 decembrie 2013, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, articol contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi».
 
Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, prin modificarile aduse de Ordinul nr. 1898/22 noiembrie 2013, se modifica tratamentul contabil al creantelor preluate prin cesionare.

Astfel, creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie (articol contabil 461 "Debitori diversi" = 462 "Creditori diversi").

Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului (contul 809 "Creante preluate prin cesionare").

In cazul in care cesionarul recupereaza o suma mai mare decat costul de achizitie al acesteia, diferenta pana la suma preluata (valoarea nominala a creantei) reprezinta venit la data incasarii (contul 758 "Alte venituri din exploatare" /analitic distinct)."
 
In cazul achizitiei unui portofoliu de creante, costul de achizitie se aloca pentru fiecare creanta astfel preluata.

Valoarea nominala este reflectata intr-un cont in afara bilantului.
 
La cedent nu s-au adus modificari asupra tratamentului contabil. (se vor face aceleasi inregistrari contabile ca si pana la 31.12.2013).
 
La data 1.01.2014, pentru creantele existente in soldul contului 461 "Debitori diversi", reprezentand creante preluate prin cesionare si evidentiate la valoarea nominala, se procedeaza astfel:

a) in scopul aducerii acestor creante de la valoare nominala la cost de achizitie, valoarea creantelor se diminueaza pana la costul de achizitie, articol contabil 654 "Pierderi din creante si debitori diversi" = 461 "Debitori diversi" si, concomitent, se reiau la venituri ajustarile pentru depreciere inregistrate in relatie cu acestea, articol contabil 496 "Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi" = 7814 "Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante";

b) in situatia in care nu poate fi determinat costul de achizitie al creantelor preluate prin cesionare, entitatea urmareste in continuare creantele existente in soldul contului 461 "Debitori diversi" si evidentiate la valoarea nominala, pana la data incasarii, cedarii catre terti sau a scoaterii din evidenta a acestora, ca urmare a imposibilitatii incasarii acestora. In acest caz, entitatea evidentiaza distinct in contul 461 "Debitori diversi" creantele achiziTtionate pana la data de 31 decembrie 2013, recunoscute la valoarea nominala, de creantele achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2014, recunoscute la cost de achizitie.
 
Din punct de vedere fiscal, sunt considerate deductibile DOAR ajustarile pentru deprecierea creantelor preluate de la institutiile de credit in vederea recuperarii acestora (art. 22 lit.m), in limita diferentei dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului, pentru creantele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

-    sunt cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012 inclusiv;
-    sunt transferate de la o persoana sau datorate de o persoana care nu este afiliata contribuabilului cesionar;
-    au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului cesionar.

La data cesiunii, creanta se considera stinsa motiv pentru care consideram ca sunt aplicabile prevederile art. 21 alin. (3) lit.g) si ale art. 22 alin. (1) lit. c) conform carora sunt deductibile la calculul impozitului pe profit doar provizioanele constituite in limita unui procent de 20 % incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25 % incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30 % incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1.sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2.sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3.nu sunt garantate de alta persoana;
4.sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5.au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.
 
In consecinta, coroborand cele de mai sus,consideram ca suma inregistrata in contul 654"Pierderi din creante si debitori diversi" inregistrata in evidentele cedentului, este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton