Situatii financiare simplificate


Intrebare: Societatile care aplica Reglamentarile contabile conforme cu Directiva a IV a CEE (OMFP 3055/2009), dar indeplinesc conditiile pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate (OMFP 2239/2011), pot intocmi situatii financiare anuale simplificate la 31.12.2011 fara sa faca transpunerea conturilor? Iar daca acestea pot intocmi situatii financiare anuale simplificate la 31.12.2011, fara sa faca transpunearea tuturor conturilor sunt obligate in 2012 sa aplice reglementarile contabile din OMFP 2239/2011 ?

Raspuns: Sistemul simplificat de contabilitate a fost aprobat prin OMFP 2239/2011 , care stabileste ca firmele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro sa poata opta pentru un sistem simplificat de contabilitate. Ceea ce inseamna ca societatile care indeplinesc cumulativ aceste doua criterii de marime vor intocmi situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
1. bilant simplificat (cod 10),
2. cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).

Potrivit precizarilor din Anexa nr 1 la Ordinul 52/2012 , pct 2.17, entitatile care in exercitiul financiar precedent au indeplinit concomitent urmatoarele doua criterii de marime:– cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv; si– totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro inclusiv pot opta pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate. In acest caz, acestea intocmesc situatii financiare anuale simplificate care cuprind:– bilant simplificat (cod 10), cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).

 Potrivit art. 4 din OMFP 2239/2011 , persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate utilizeaza pentru evidentierea operatiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat si tratamentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate.
 
In functie de necesitatile de informatii si complexitatea operatiunilor economico-financiare, aceste persoane pot utiliza si conturi din planul de conturi general, precum si tratamente contabile cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Persoanele care au utilizat o parte sau toate conturile din planul de conturi general cuprins in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza situatiile financiare anuale simplificate pe baza informatiilor corespunzatoare elementelor prezentate in aceste situatii.


Potrivit prevederilor pct 2.19. (1) din Anexa nr 1, incadrarea in criteriile de marime prevazute la pct. 2.17 se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.

Conform precizarilor MFP, entitatile care au utilizat o parte sau toate conturile din Planul de conturi general cuprins in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare, completeaza situatiile financiare anuale simplificate pe baza informatiilor corespunzatoare elementelor prezentate in aceste situatii.
Actul normativ publicat de MFP mentioneaza ca sistemul simplificat de contabilitate este optional, astfel incat entitatile care indeplinesc criteriile de marime necesare, insa nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat, vor depune situatiile financiare conform Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009.

In concluzie, daca indepliniti cele doua criterii de marime cumulativ, puteti sa intocmiti situatii financiare anuale simplificate. In ordin nu se mentioneaza obligativitatea transpunerii soldurilor conturilor din planul de conturi general cuprins in reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 in planul de conturi simplificat . In Anexa la OMFP 2239/2011 , se mentioneaza situatia in care se efectueaza transpunerea conturilor, astfel, daca utilizati reglementarilor contabile simplificate si nu mai indepliniti cele doua conditii pentru depunerea situatiilor financiare anuale simplificate, se efectueaza transpunerea soldurilor conturilor din planul de conturi simplificat in planul de conturi general cuprins in reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009. Totusi , este indicat ca situatiile financiare anuale simplificate sa fie insotite suplimentar si de o anexa din care sa reiasa cum au fost utilizate si transpuse informatiile rezultate din conturile din balanta de verificare in bilantul simplificat si in contul de profit si pierdere simplificat.(pe baza tabelului de transpunere din capit. V la ordin).Partea superioara a machetei

In situatia depunerii situatiilor financiare anuale simplificate , puteti utiliza pentru anul 2012 o parte sau toate conturile din planul de conturi general cuprins in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit art. 4 OMFP 2239/2011.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton