Registre de casa pentru punctele de lucruIntrebare: O societate are deschise puncte de lucru in diferite Mall-uri din Romania. Punctele de lucru sunt inregistrate la Registrul Comertului dar nu au C.U.I. separat de cel al societatii mama (nu au peste 5 salariati) si nici conturi bancare separate.

Intrebare: trebuie intocmite registre de casa pentru fiecare din punctele de lucru si inregistrate in analitice diferite sau se centralizeaza la nivel de societate si se intocmeste un singur registru de casa? Plafonul de incasari/plati zilnic se stabileste la nivel de societate sau pentru fiecare punct de lucru?

Raspuns: Dupa cum am precizat in raspunsul anterior, Decretul 209/1976 privind regulamentul operatiunilor de casa, permite unei societati sa deschida mai multe casierii, este o posibilitate si nu o obligatie.
 
Insa, ca si principiu general, va recomandam ca inregistrarile contabile sa reflecte realitatea economica si nu invers, prezentam o realitate economica rezultata dupa aplicarea inregistrarilor in contabilitate.
 
Astfel, daca fiecare dintre aceste puncte de lucru au operatii cu numerar, se recomanda, fara a transfera bani la casieria centrala, atunci fiecare dintre aceste puncte de lucru va conduce registre de casa separat, iar la sfarsitul zilei, in registrul de casa trebuie sa se identifice soldul real al disponibilului existent la punctul de lucru.
 
Registrul de casa trebuie sa reflecte in totalitate operatiile cu numerar desfasurate la acest punct de lucru, independent de celelalte activitati de casa ale societatii.
 

In functie de situatia concreta a societatii, exista posibilitatea ca  disponibilul rezultat de la punctele de lucru sa fie depus in casieria societatii, zilnic sau la alte perioade, ocazie cu care se va intocmi atat un proces verbal de predare primire intre persoana ce conduce casieria de la punctul de lucru si persoana de la casieria centrala, iar ca document justificativ se va inctocmii Monetarul.
 
Observam ca in acest exemplu teoretic descris de noi, se vor conduce registre de casa separat pentru punctele de lucru, diferite de cel al societatii. Transferul de numerar intre casieriile de la punctele de lucru si casieria centrala nu sunt decat operatii cu numerar, distincte de alte incasari si plati.
 
Tot in functie de situatia concreta, exista posibilitatea ca salariati ai societatii sa ridice numerar din casieria centrala, sa efectueze plati corespunzatoare activitatii de la punctele de lucru si sa deconteze la casieria centrala.
 
De asemenea, tot in functie de situatia concreta, salariati ai societatii pot incasa in baza chitantelor sau a casei de marcat fiscale, diverse sume, pe care le vor deconta in casieria centrala.
 
In aceste ultime situatii, nu se justifica si legea nu obliga la intocmirea unui registru de casa separat, pentru ca natura activitatii nu impune o casierie, iar toate operatiile cu numerar se vor reflecta in registrul de casa al societatii.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 3.88 din 4 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton