Obligatii declarative pentru ONG-uriExista diferente notabile intre ceea ce priveste obligatiile declarative si fiscale ale unui ONG fata de cele ale unei societati comerciale ce desfasoara activitate economica si care obtine profit din activitatile derulate.

Iata cateva dintre aspectele referitoare la ONG-uri:

1. ONG-urile depun declaratia 392?

2. ONG-urile depun declaratia 101?

3. Ce obligatii declarative are un ONG?

4. Din ce moment un ONG modifica vectorul fiscal daca incepe sa desfasoare activitate economica si ce tip de impozit plateste? Impozit pe venit sau pe profit?

5. Un ONG care nu a desfasurat niciun fel de activitate pana la 31.12.2013 (nu are documente in afara de cheltuielile de constituire) depune declaratie de inactivitate sau bilant?

UPdate 2015: Ghid practic pentru contabilitatea ONG-urilor


Raspunsurile oferite de specialistii PortalContabilitate:

1. Ultimul act normativ ce reglementeaza declaratia 392 este Ordin ANAF nr. 93/2014. Conform acestui act normativ, persoanele impozabile deci inclusiv ONG - urile depun aceasta declaratie, pana pe data de 25 februarie 2014 pentru anul 2013. Declaratia nu se depune cu valoarea zero, daca nu au existat livrari de bunuri/prestari de servicii in anul 2013, conform prevederilor exprese din instructiunile de completare, adoptate de prezentul ordin.
 
2. ONG - urile cu si fara activitate economica sunt in sfera impozitului pe profit, conform art. 13 lit. a) din Codul fiscal. Normele de aplicare pentru acest temei normativ, regasite la pct. 1 din HG nr. 44/2004, enumera punctual asociatiile si fundatiile ca fiind platitori de impozit pe profit.
Asociatiile si fundatiile vor depune declaratia anuala de impozit pe profit 101, pana pe data de 25 februarie a anului urmator, conform art. 34 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal.
 
3. Obligatiile declarative ale unui ONG pot fi stabilite punctual in functie de activitatea desfasurata, deoarece intrebarea este foarte generala. Astfel, pot fi urmatoarele obligatii declarative:

- declaratia 100 la bugetul de stat pentru alte venituri decat cele din salarii, cum ar fi accize sau impozit pe venitul datorat de nerezidenti;
- declaratia 112 daca ONG-ul are salariati;
- declaratia 205 pentru veniturile din salarii sau alte venituri realizate de persoane fizice;
- decontul de TVA 300 daca ONG este platitor de TVA si de asemenea declaratia informativa 394, dupa caz;
- declaratia recapitulativa 390 privind achizitiile si livrarile intracomunitare, daca este cazul.
 
4. Un ONG este in sfera numai a impozitului pe profit si nu poate avea calitate de microintreprindere, inca de la infiintarea acestuia. Nu poate fi microintreprindere deoarece nu are capital social, conform art. 112^1 alin. (2) din Codul fiscal. Impozitul pe profit se calculeaza, declara si plateste anual, iar depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit 101 este obligatorie si pentru perioada cand s-a realizat pierdere.
 
5. Pentru aceasta situatie, cand ONG nu a desfasurat activitate pana la 31 decembrie 2013, aceasta are posibilitatea depunerii declaratiei de inactivitate in locul bilantului, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, conform art. 36 din Legea nr. 82/1991 privind contabilitatea.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton