Monografie contabila: masa acordata angajatilor


Vom considera ca aceasta masa calda este preparata de dvs in societate si nu este achizitionata de la un tert.

Astfel, pentru realizarea contabilitatii acestei mese acoradate gratuit, societatea trebuie sa isi insuseasca prevederile de la pct. 52 din OMFP 3055/2009 privind contablitatea armonizata cu directivele europene si OMFP 1826/2003 privind contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor.

 
Costul de productie cuprinde cheltuieli cu materii prime si materii consumabile, manopera si asigurari sociale pentru persoanalul productiv, alte cheltuieli directe si o cota de cheltuilei indirect de productie, legate rational de procesul de productie.

Societatea are obligatia sa structureze cheltuielile in cheltuieli directe, cheltuieli indirecte de productie, cheltuieli generale si de desfacere.

Presupunem o monografie contabila in care societatea inregistreaza 10 tipuri de cheltuieli in perioada respectiva, si presupunem ca toate alimentele se consuma in aceiasi perioada fiscala.

- Cheltuieli cu materia prima, carne (601 =301) cu suma de 1000 lei;
- Cheltuieli cu apa, consumata in productia alimentara (605 = 401) cu 500 lei;
- Cheltuieli cu consumabile (otet, sare) (6022 =3022) cu suma de 400 lei;
- Cheltuieli cu combustibilii centralei termice (6023 = 3023) cu suma de 400 lei;
- Cheltuieli cu amortizarea plitelor (681 = 281) cu 100 lei;
- Cheltuieli cu o amenda de la directia de sanatate (6581 = 446) cu 1000 lei;


- Cheltuieli cu salariu brut bucatar (641 =421) cu suma de 2000 lei;
- Cheltuieli cu asigurari sociale personal productiv (645 =431) cu 600 lei;
- Cheltuieli cu comisioane bancare (627 =5121) cu suma de 50 lei;
- Cheltuieli cu abonamentul la portal contabilitate (628 =401) cu suma de 200 lei;

La determinarea costului de productie, se vor analiza cheltuielile si observam ca in exemplul nostru cheltuielile cu comisionul bancar, cu amenda si cu accesul in portal, nu sunt cheltuielie de productie.

Astfel, suma celorlalte cheltuieli ce sunt costuri de productie este in valoare de 5000 lei, ce reprezinta costul de productie al alimentelor acordate in mod gratuit salariatilor.

Inregistrare in contabilitate :
345 “Produse finite” = 711 “Cheltuieli aferente costului productiei relizate” cu suma de 5000 lei.

Scaderea din gestiune se inregistrea prin articolul contabil:

711 “Cheltuieli aferente costului productiei relizate”= 345 “Produse finite” cu suma de 5000 lei.

Din punct de vedere fiscal, conform art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, hrana este considerata avantaj in natura si se impoziteaza cu impozitul  pe venitul din salarii.

Potrivit art. 296^15 lit. p. pct. 2) din Codul fiscal, pentru hrana acordata salariatilor, nu se datoreaza asigurari sociale.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


04Aug.2016

Cele trei noi situatii in care puteti fi declarat inactiv in acest an

Aurelian Mihaiescu 04 Aug. 2016
Codul de Procedura Fiscala (Legea 207/2015) a adus, incepand cu 2016, trei noi situatii in care contribuabilul/platitorul persoana juridica sau orice entitate fara personalitate juridica poate fi declarat inactiv si ii sunt aplicabile prevederile din Codul Fiscal privind efectele inactivitatii. Nu...
02Aug.2016

Noutati legislative cu incidenta fiscala. Ce modificari a mai pregatit ANAF?

Aurelian Mihaiescu 02 Aug. 2016
Va informam ca ANAF a publicat recent o noua lista cu noutatile legislative cu incidenta fiscala din intervalul 23-29 iulie 2016. 1. Legea nr.161/2016 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Insulei Man privind schimbul de informatii in domeniul fiscal, semnat la Londra...
13Iun.2016

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2016: 87 de monografii contabile

Aurelian Mihaiescu 13 Iun. 2016
Marea Carte a Monografiilor Contabile 2016, Realizarea monografiilor contabile, scutirea de impozit pe profit reinvestit Realizarea monografiilor contabile ne da mari batai de cap. Specialistii au nevoie de solutii concrete pentru inregistrari contabile corecte, conform cu reglementarile legale in...
07Iun.2016

Regimul cadourilor pentru salariatii care se pensioneaza sau care pleaca din...

Aurelian Mihaiescu 07 Iun. 2016
Cadourile acordate salariatilor, cadouri salariati, cadou angajati Cum vom trata cadourile acordate salariatilor care se pensioneaza sau pleaca din firma (demisie). Sunt acestea deductibile? Conform art. 76 alin. (4) lit.a) din Codul fiscal si a prevederilor de la pct. 12 alin. (10) si (11) din...

Abonare newsletter

Codul FIscal 2016: 64 de modificari

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2016: 64 de modificari"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul FIscal 2016: 64 de modificari

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2016: 64 de modificari"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Noul Cod Fiscal a suferit numeroase modificari!

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul FIscal 2016: 64 de modificari"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton