Monografie contabila: masa acordata angajatilor


Vom considera ca aceasta masa calda este preparata de dvs in societate si nu este achizitionata de la un tert.

Astfel, pentru realizarea contabilitatii acestei mese acoradate gratuit, societatea trebuie sa isi insuseasca prevederile de la pct. 52 din OMFP 3055/2009 privind contablitatea armonizata cu directivele europene si OMFP 1826/2003 privind contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor.

 
Costul de productie cuprinde cheltuieli cu materii prime si materii consumabile, manopera si asigurari sociale pentru persoanalul productiv, alte cheltuieli directe si o cota de cheltuilei indirect de productie, legate rational de procesul de productie.

Societatea are obligatia sa structureze cheltuielile in cheltuieli directe, cheltuieli indirecte de productie, cheltuieli generale si de desfacere.

Presupunem o monografie contabila in care societatea inregistreaza 10 tipuri de cheltuieli in perioada respectiva, si presupunem ca toate alimentele se consuma in aceiasi perioada fiscala.

- Cheltuieli cu materia prima, carne (601 =301) cu suma de 1000 lei;
- Cheltuieli cu apa, consumata in productia alimentara (605 = 401) cu 500 lei;
- Cheltuieli cu consumabile (otet, sare) (6022 =3022) cu suma de 400 lei;
- Cheltuieli cu combustibilii centralei termice (6023 = 3023) cu suma de 400 lei;
- Cheltuieli cu amortizarea plitelor (681 = 281) cu 100 lei;
- Cheltuieli cu o amenda de la directia de sanatate (6581 = 446) cu 1000 lei;


- Cheltuieli cu salariu brut bucatar (641 =421) cu suma de 2000 lei;
- Cheltuieli cu asigurari sociale personal productiv (645 =431) cu 600 lei;
- Cheltuieli cu comisioane bancare (627 =5121) cu suma de 50 lei;
- Cheltuieli cu abonamentul la portal contabilitate (628 =401) cu suma de 200 lei;

La determinarea costului de productie, se vor analiza cheltuielile si observam ca in exemplul nostru cheltuielile cu comisionul bancar, cu amenda si cu accesul in portal, nu sunt cheltuielie de productie.

Astfel, suma celorlalte cheltuieli ce sunt costuri de productie este in valoare de 5000 lei, ce reprezinta costul de productie al alimentelor acordate in mod gratuit salariatilor.

Inregistrare in contabilitate :
345 “Produse finite” = 711 “Cheltuieli aferente costului productiei relizate” cu suma de 5000 lei.

Scaderea din gestiune se inregistrea prin articolul contabil:

711 “Cheltuieli aferente costului productiei relizate”= 345 “Produse finite” cu suma de 5000 lei.

Din punct de vedere fiscal, conform art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, hrana este considerata avantaj in natura si se impoziteaza cu impozitul  pe venitul din salarii.

Potrivit art. 296^15 lit. p. pct. 2) din Codul fiscal, pentru hrana acordata salariatilor, nu se datoreaza asigurari sociale.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2017

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton