Modificari ale Codului Fiscal: impozit pe venitIn Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938/30.12.2011, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 125/27.12.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

In articolul de mai jos, prezentam in sinteza principalele modificari aduse de acest act normativ regimului fiscal aplicat impozitului pe venit.

1. Sunt considerate venituri neimpozabile veniturile realizate din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor prin centrele de colectare in vederea dezmembrarii, care fac obiectul Programelor nationale finantate din bugetul de stat sau din alte fonduri publice.

2. Contribuabilii organizati ca Persoana Fizica Autorizata (PFA), Intreprindere Individuala (II), Intreprindere Familiala (IF) beneficiaza la calculul impozitului pe venit de o cheltuiala deductibila in procent de 50% din combustibil pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.

3. S-a introdus obligatia completarii Registrului Jurnal de incasari si plati pentru partea de incasari, de catre contribuabilii care desfasoara activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit.

4. S-a introdus obligativitatea determinarii venitului net anual in sistem real de catre contribuabilii impusi la norma de venit pentru veniturile din activitati: independente, agricole si cei care realizeaza venituri banesti din agricultura din valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare carora li se retine la sursa 2%, care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro. Astfel, contribuabilii au obligatia sa completeze si sa depuna formularul 220 „Declaratie privind venitul estimat” pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Atentie! Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei la sfarsitul anului fiscal.

5. Incepand cu 1.01.2012, platitorii persoane juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila au obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze la bugetul statului, impozit prin retinere la sursa sub forma platilor anticipate pentru urmatoarele categorii de venituri obtinute din: drepturi de proprietate intelectuala; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil precum si a contractelor de agent; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica platitoare de impozit pe venit microintreprindere. Calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii. Pentru veniturile obtinute de persoana fizica din asociere, calculul impozitului se face prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia.

6. In categoria veniturilor din inchirieri se incadreaza:

- veniturile obtinute din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala in scop turistic, cu capacitate de cazare intre 1 si 5 camere inclusiv pentru care impozitul se determina la norma de venit. Contribuabilii au posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real prin depunerea formularului 220 pana la 31 ianuarie inclusiv sau in 15 zile pentru cei care se infiinteaza in cursul anului. Pentru formularele 220 depuse in lunile noiembrie si decembrie nu se stabilesc plati anticipate, contribuabilii urmand sa depuna formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania” pana la 25 mai a anului urmator de realizare a venitului, iar impozitul va fi platit conform Deciziei de impunere anuala.

- veniturile obtinute din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala in scop turistic, cu capacitate de cazare mai mare de 5 camere, pentru care determinarea venitului net se face in sistem real, de la data depasirii numarului de camere si pana la sfarsitul anului respectiv. In acest caz, contribuabilii instiinteaza unitatea fiscala in termen de 15 zile de la producerea evenimentului prin depunerea formularului 220 si optiunea pentru sistemul real.

De retinut! Impozitul anual datorat este in cota de 16% si se vireaza la bugetul de stat in doua transe egale: 50% pana la 25 iulie inclusiv si 50% pana la 25 noiembrie inclusiv indiferent daca contribuabilii determina venitul net la norma sau in sistem real.

Formularul 200 se depune pentru contribuabilii care au depus declaratii estimative in lunile noiembrie si decembrie.

7. Contribuabilii care desfasoara venituri din activitati agricole pentru care venitul net se determina la norma sau in sistem real vor efectua platile anticipate la urmatoarele termene: 50% pana la 25 septembrie inclusiv si 50% pana la 25 noiembrie inclusiv.

8. Se modifica termenul de plata de la 15 la 25 a ultimei luni din fiecare trimestru pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati independente (comerciale, profesii libere, prestari de servicii), cedarea folosintei bunurilor.

9. Contribuabilii care realizeaza individual sau intr-o forma de asociere venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, care determina venitul net in sistem real si care obtin venituri din valorificarea prin centrele de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si altele asemenea din patrimoniul afacerii datoreaza impozit in cota de 16% retinut si virat de platitorii de venituri, impozit care reprezinta plata anticipata in contul acestora.

10. S-a reglementat obligativitatea inregistrarii contractelor de arenda la organul fiscal in raza caruia sunt inregistrati contribuabilii in termen de 15 zile de la incheierea acestora, deoarece pana la data de 30.12.2011 contractele de arenda se inregistrau numai la consiliul local in raza caruia se afla bunul dat in arenda.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul se vireaza la bugetul statului pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

In situatia in care contribuabilii care obtin astfel de venituri opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real, sunt obligati sa mentioneze in scris in contractul/raportul juridic incheiat aceasta optiune.

Atentie! Veniturile din arendare realizate in anul 2011 se declara in formularul 200 cu termen de depunere 25 mai 2012, plata impozitului efectuandu-se pe baza deciziei de impunere anuala. In contractele de arenda aflate in derulare la data de 1 ianuarie 2012, contribuabilii sunt obligati sa-si exercite in scris optiunea privind modalitatea de impunere aleasa, prin incheierea unui act aditional inainte de efectuarea primei plati, act aditional care sa fie inregistrat la organul fiscal in termen de 15 zile de la incheiere.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton