Cum se completeaza formularul (097)?


Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3884/2013 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 10 din 8 ianuarie 2014. Prin intermediul Ordinului nr. 3884/2013 se aproba modelul si continutul formularului (097) "Notificare privind aplicarea/ incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare".


ORDIN nr. 3.884 din 24 decembrie 2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare"

PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 8 ianuarie 2014


  INSTRUCtIUNI
    de completare a formularului (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare"

    Formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), care notifica organele fiscale cu privire la aplicarea sistemului TVA la incasare sau cu privire la incetarea aplicarii acestui sistem, in conditiile prevazute de art. 134^2 si de art. 156^3 alin. (11) si (12) din Codul fiscal.
    Formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" se utilizeaza si in situatia prevazuta de art. II alin. (2) lit. b) si c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative, respectiv de catre persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplica sistemul TVA la incasare.
    Formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" nu se depune de persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplica sistemul TVA la incasare prevazut la art. 134^2 alin. (3)-(8) din codul fiscal si care continua aplicarea sistemului TVA la incasare, daca sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem. Potrivit dispozitiilor art. II alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2013, se considera ca aceste persoane au optat tacit pentru continuarea aplicarii sistemului.

 in vederea aplicarii sistemului TVA la incasare, formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" nu se depune de catre persoanele impozabile care nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, astfel cum sunt mentionate la art. 134^2 alin. (4) din Codul fiscal.
    Formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" se depune la organul fiscal competent, la termenele prevazute de lege:
    a) pentru intrarea, prin optiune, in sistem, pâna la 25 ianuarie, inclusiv - persoanele impozabile care in anul precedent au realizat o cifra de afaceri care nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si nu au aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs;
    b) pentru intrarea, prin optiune, in sistem, incepând cu data inregistrarii in scopuri de TVA - persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului;
    c) pentru iesirea din sistem, prin depasirea plafonului de 2.250.000 lei, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care persoana impozabila a depasit plafonul - persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care depasesc plafonul de 2.250.000 lei;
    d) pentru iesirea din sistem, prin optiune, intre data de 1 si 25 ale oricarei luni - persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care nu depasesc in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunta la aplicarea sistemului respectiv. Persoanele impozabile nu pot renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare in primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului, potrivit art. 134^2 alin. (5) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei prevazute la lit. c). Prin exceptie, potrivit art. II alin. (2) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2013, persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplica sistemul TVA la incasare pot solicita oricând in cursul anului 2014 incetarea aplicarii sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului.
    Formularul se completeaza inscriindu-se cu majuscule, citet, corect si complet, toate datele prevazute de acesta. Formularul se intocmeste in doua exemplare, din care:
    - un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta, cu confirmare de primire;

    - un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.
    Completarea formularului se face astfel:
    Sectiunea I "Felul notificarii"
    Se marcheaza cu "X" pct. 1 sau 2, dupa caz.
    Sectiunea II "Date de identificare a persoanei impozabile"
    Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz, stabilite in România.
    Caseta "Cod de inregistrare in scopuri de TVA" se completeaza cu codul de inregistrate in scopuri de TVA atribuit potrivit art. 153 din Codul fiscal, inscris in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care are obligatia de a notifica organul fiscal.
    inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Caseta "Domiciliul fiscal" se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al persoanei impozabile.
    Sectiunea III "Reprezentare prin imputernicit/reprezentant fiscal" se completeaza de catre imputernicitul desemnat potrivit art. 18 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriindu-se numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in forma autentica si in conditiile prevazute de lege, la organul fiscal sau de catre reprezentantul fiscal desemnat in conditiile legii.
    Caseta "Nume, prenume/Denumire" - se completeaza cu datele privind numele si prenumele sau denumirea imputernicitului/reprezentantului fiscal.
    Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de identificare fiscala atribuit imputernicitului/reprezentantului fiscal.
    Sectiunea IV "Aplicarea sistemului TVA la incasare, prin optiune" se completeaza, prin bifarea casutei corespunzatoare, de catre persoana impozabila care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare, potrivit prevederilor legale, si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
    - persoana impozabila nu a aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent, a carei cifra de afaceri realizata in anul precedent este inferioara plafonului de 2.250.000 lei, dar opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs;
    - persoana impozabila se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepând cu data inregistrarii in scopuri de TVA.
    Sectiunea V "incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" se completeaza, prin bifarea casutei corespunzatoare, de catre persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
 - persoana impozabila a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Notificarea se depune, in aceasta situatie, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, potrivit art. 156^3 alin. (12) din Codul fiscal. Persoana impozabila aplica sistemul pâna la sfârsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit;
    - desi este persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, iar cifra de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei, totusi persoana renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare. Notificarea se depune, in aceasta situatie, oricând in cursul anului, intre data de 1 si 25 ale lunii. Persoana impozabila aplica sistemul pâna la data radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Persoanele impozabile nu pot renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare in primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului, potrivit art. 134^2 alin. (5) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei prevazute la lit. c). Prin exceptie, potrivit art. II alin. (2) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2013, persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplica sistemul TVA la incasare pot solicita oricând in cursul anului 2014 incetarea aplicarii sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului.


 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton