Cum efectuam inregistrarile contabile pentru importul de servicii


Analizam in randurile urmatoare situatia unei societati X cu sediul in Romania care angajeaza firma de prestari servicii din afara comunitatii europene cu sediul in afara comunitati - prestarea de servicii are loc in Romania. Vom stabili care sunt demersurile in acest sens si care sunt inregistrarile contabile.

Conform OPANAF 1400/2012 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente:

"ART. 1

Persoanele juridice romane(...) au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura:

- lucrarilor de constructii,
- de montaj,
- activitatilor de supraveghere,
- activitatilor de consultanta,
- de asistenta tehnica

- si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile."

Inregistrarea se efectueaza prin  depunerea, la organul fiscal competent, a formularului "Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale  (conexe), incheiate cu persoane juridice  straine sau persoane fizice nerezidente", cod MFP 14.13.01.40/n cuprins in anexa nr. 1 la O.M.F.P. nr. 1.400/2012.
Declaratia se depune pentru fiecare contract sau fiecare document care justifica prestarile efective de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, in termen de 30 de zile de la:

- data incheierii contractelor sau
 - de la data emiterii documentului justificativ.

De asemenea veti solicita partenerului nerezident un Certificat de rezidenta fiscala pentru calcularea corecta a Impozitului pentru veniturile obtinute de nerezidenti din Romania. Problematica este tratata la Titlul V din Codul fiscal.

In principiu , daca intre Romania si tara de rezidenta fiscala a partenerului exista o Conventie de evitare a dublei impuneri iar veniturile sunt doar cele din servicii prestate, atunci:

    daca nerezidentul va prezinta un Certificat de rezidenta fiscala, nu retineti niciun impozit
    daca nu va prezinta unul, retineti un impozit de 16% la sursa inaintea platii facturii.


Inregistrarea facturii primite de la partenerul starin pentru serviciilor prestate este:

628 = 401
4426 = 4427

Taxarea inversa se face conform Punctului 8 din Normele metodologice de aplicare a art. 133, alin. (2) din Codul fiscal:

(8) Serviciile prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, (...) prestate de prestatori stabiliti in afara Comunitatii catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii si celelalte obligatii impuse de prezentul titlu, dar nu implica obligatii referitoare la declararea in declaratia recapitulativa, conform prevederilor art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent daca sunt taxabile sau daca beneficiaza de scutire de taxa, si nici obligatii referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA specifice serviciilor intracomunitare prevazute la art. 153 si 153^1 din Codul fiscal."

Deci nu aveti obligatia sa va inscrieti in ROI, nici sa depuneti 390. Veti declara factura doar in decontul de TVA 300.

Retinerea la sursa a impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti (daca este cazul) si plata facturii :
401 = 446
401 = 512
              
Declararea si plata impozitului retinut se face prin formularul 100 pana pe 25 ale lunii urmatoare platii venitului:
446 = 512.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton