Cheltuieli combustibil pentru ONG


Intrebare: Sunt un ONG care dasfasoara activitati economice si neeconomice. Cum se trateaza dpdv al deductibilitatii cheltuielii si a TVA bonurile de benzina pentru cele 2 tipuri de activitati?

Raspuns: pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit etc.

Organizatiile nonprofit, datoreaza impozit pe profit numai pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele scutite.
Organizatiile nonprofit care desfasoara si activitate economica, trebuie sa evidentieze distinct veniturile si cheltuielile aferente acestei activitati, conform reglementarilor contabile. Pentru activitatea economica se folosesc aceleasi grupe de cheltuieli si venituri utilizate de societatile comerciale.
Repartizarea cheltuielilor comune se face prin contul 489 ”Decontari intre activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice”.

In scopul aplicarii acestor prevederi, veniturile si cheltuielile se evidentiaza potrivit dispozitiilor OMEF 1969/2007, privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.

In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul, potrivit prevederilor art. 21 din Codul fiscal , cu modificarile ulterioare, acestea sunt recunoscute limitat (in conditiile art. 21, alin. (3) lit. n) sau sunt recunoscute in totalitate (atunci cand autovehiculele sunt utilizate pentru activitatile exceptate prevazute la art. 21, alin. (4), lit. t). Aceasta depinde si de obiectul activitatii economice desfasurate de organizatia nonprofit.

Normele metodologice aprobate prin HG nr. 670/2012 trimit la prevederile art. 145 indice 1 si ale pct. 45 indice 1 in ceea ce priveste regulile de deducere si conditiile in care se aplica limitarea.

Conform acestor dispozitii, utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita, deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii etc.

Indiferent de scopul pentru care sunt utilizate, recunoasterea cheltuielilor cu benzina se face pe baza documentelor  si a informatiilor din foaia de parcurs.
In ceea ce priveste cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor utilizate de personalul cu functii de conducere si de administrare in societate (asa cum sunt acestea definite in Codul muncii) deductibilitatea cheltuielilor este limitata la 50% si la un singur autoturism (art. 21, alin. (3), lit. n) din Codul fiscal ).

Din punct de vedere al TVA, organizatia nonprofit  care desfasoara si activitati economice este considerata persoana impozabila in conformitate cu prevederile art. 127 alin. (1) din Codul fiscal si aplica corespunzator si prevederile art. 145 indice 1 si ale pct. 45 indice 1 din normele metodologice.

Pentru activitatea nonprofit cheltuielile nu se limiteaza, dar pentru calculul corect al limitarii cheltuielilor cu benzina este absolut necesar ca organizatia nonprofit sa-si structureze corespunzator cheltuielile (pentru activitati economice si pentru activitati neeconomice).


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.38 din 4 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Contabilitatea in institutiile publice 2015. Delimitari esentiale

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Daca doriti sa stiti totul in domeniul contabilitatii pentru institutiile publice, va recomandam Cartea Verde a Contabilitatii pentru institutiile publice. Cartea este actualizata conform legislatiei si ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a tine contabilitatea fara greseli si...
01Aug.2017

Nu ignora drepturile salariatilor. Ce amenzi risca angajatorii?

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
In perioada ianuarie - decembrie 2014, Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 90.330.200 de lei, in cadrul actiunilor de control a angajatorilor. De la bun inceput va amintim faptul ca faptul ca drepturile si obligatiile referitoare la relatiile de munca dintre angajator si...
01Aug.2017

Acordarea preavizului conform Codului Muncii

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Preaviz... Iata unul dintre subiectele tabu pentru numerosi angajatori si angajati. Discutam despre acele cateva zile in care angajatul, de la caz la caz, va ramane in echipa viitorului fost angajator. Sunt cateva zile pe care, daca este posibil, angajatorii si angajatii deopotriva ar dori sa le...
01Aug.2017

Concediul de odihna conform Codul Muncii 2014

Aurelian Mihaiescu 01 Aug. 2017
Concediu de odihna, codul muncii 2014   Redam in randurile urmatoare informatii esentiale referitoare la reglementarea concediului de odihna conform Codului muncii. Pe aceasta cale, va amintim faptul ca puteti consulta Codul Muncii actualizat pe www.codulmuncii.eu Dreptul la...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton