Precizari privind Declaratia 112In vederea aplicarii unitare a prevederilor art. 296 indice 16 din Codul Fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, va prezentam mai jos mai multe detalii pe aceasta tema.


Precizari cu caracter general

Incepand cu veniturile lunii octombrie 2011, platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor:

- asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

- persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;

- persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv,


sunt obligati sa depuna trimestrial Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Pentru platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor, persoane fizice autorizate si intreprinderi individuale, persoane fizice care exercita profesii libere si asocieri fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice declararea si plata impozitului pe veniturile din salarii, precum si a contributiilor sociale, se efectueaza trimestrial, indiferent de numarul de salariati si de veniturile realizate in anul anterior sau de la data infiintarii acestora.

Foarte important! Pentru platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor, cu exceptia celor care au optat pentru declararea si plata lunara, trecerea la perioada fiscala trimestriala se efectueaza de catre organul fiscal, in mod automat, cu notificarea contribuabilului in conditiile legii.

Verificarea indeplinirii conditiilor pentru incadrarea in perioada fiscala trimestriala se face de catre organele fiscale, pe baza datelor din situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2010.

Pentru contribuabilii care aveau obligatia sa depuna situatii financiare anuale la 31 decembrie 2010 si nu au depus aceste situatii, se mentine perioada fiscala lunara.

La stabilirea numarului mediu de salariati se iau in calcul numai persoanele cu contracte individuale de munca, atat cu norma intreaga, cat si cu timp partial.

Persoanele care au realizat venituri de natura profesionala, potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar-fiscale, precum si cele care au realizat venituri asimilate salariilor, nu se iau in calcul la stabilirea numarului mediu de salariati.


Precizari aplicabile in trimestrul IV 2011

Pentru trimestrul IV 2011, platitorii de salarii si asimilate salariilor: asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; persoane juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv si persoane juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv, pot opta pentru declararea si plata lunara prin depunerea la organul fiscal competent a Declaratiei privind optiunea pentru depunerea lunara a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, aprobata prin Ordinului presedintelui ANAF nr. 3.154/2011, pana la data de 25 septembrie 2011 inclusiv.

Platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor mentionati mai sus, care si-au inceput activitatea in cursul anului 2011 si estimeaza ca vor indeplini conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul de venit total stabilit de lege, au dreptul sa aplice perioada fiscala trimestriala, incepand cu trimestrul IV 2011, daca depun declaratia de mentiuni la organul fiscal competent pana la data de 30 octombrie 2011.

Platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor, cu exceptia persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, persoanelor fizice care exercita profesii libere si asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care se infiinteaza in cursul trimestrului IV 2011 si estimeaza ca vor indeplini in cursul anului fiscal conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul de venit total stabilit de lege, aplica de la infiintare perioada fiscala trimestriala pentru declararea si plata impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale daca depun, la organul fiscal competent, declaratia de mentiuni odata cu declaratia de inregistrare fiscala.


Precizari aplicabile dupa 1 ianuarie 2012

Platitorii de salarii si venituri asimilate salariilor: asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; persoane juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv, precum si persoane juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv, pot opta pentru declararea si plata lunara prin inscrierea mentiunii in vectorul fiscal si depunerea la organul fiscal competent a Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, cod 010, cod MFP 14.13.01.10.11/1, pana la data de 31 ianuarie 2012, inclusiv.

Platitorii de salarii si venituri asimilate salariilor, persoane fizice autorizate si intreprinderi individuale, persoane fizice care exercita profesii libere si asocieri fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice pot opta pentru declararea si plata lunara a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale prin depunerea la organul fiscal competent a Declaratiei de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, 070, cod MFP 14.13.01.10.11/5, pana la data de 31 ianuarie 2012, inclusiv.

Toti platitorii de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor, care incep activitatea in cursul anului fiscal, cu exceptia persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale, persoanelor fizice care exercita profesii libere si asocierilor fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice declara si platesc impozitul pe veniturile din salarii si a contributiile sociale lunar. Daca acesti contribuabili estimeaza ca vor indeplini in cursul anului fiscal conditiile privind numarul mediu de salariati si nivelul de venit total stabilit de lege, aplica de la infiintare, perioada fiscala trimestriala pentru declararea si plata impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale, pe baza declaratiei de mentiuni care se depune odata cu declaratia de inregistrare fiscala.

*

Baza legala: art. 296 indice 19 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal astfel cum a fost modificat prin Ordonanta Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627/02.09.2011.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Regimul fiscal al tichetelor cadou oferite de angajatori salariatilor

Mircea Carbuneanu 01 Aug. 2017
Regim fiscal, tichete cadou, Legea nr. 193 ANAF reaminteste contribuabililor platitori de salarii (societati comerciale, regii autonome, societati si companii nationale, institutii din sectorul bugetar, unitati cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza...
05Aug.2016

Impozitarea veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti

Codul fiscal la zi 05 Aug. 2016
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania este un impozit final cu retinere la sursa. Se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a...
28Mai.2014

Cum se realizeaza incadrarea intreprinderilor conform Legii 346 din 2004?

Aurelian Mihaiescu 28 Mai. 2014
Legea 346 din 2004, incadrarea intreprinderilor, cum se incadreaza intreprinderile In vederea incadrarii corecte a intreprinderilor in contextul Legii 346/2004, luam ca exemplu societatea X care are la bilantul anului 2013 un numar mediu de 8 angajati si un numar efectiv de 12 si o cifra de afaceri...
22Apr.2014

Codul insolventei va fi contestat la Curtea COnstitutionala

Vlad Arhip 22 Apr. 2014
Codul insolventei, insolventa 2014, codul insolventei 2014 Conform deciziei luate de liberali, se va depune o sesizare de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala in ce priveste Codul Insolventei, asa cum au declarat recent deputatii PNL Alina Gorghiu si Theodor Nicolescu. Mentionam...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton