Patru noi modificari financiar-contabile vor fi introduse in Codul fiscal
Noi modificari au fost publicate saptamana aceasta de catre Finante, odata cu unele acte normative prin care se schimba mai multe aspecte care tin de domeniul financiar-contabil. Astfel, se modifica modalitatea de completare a numarului de evidenta a platii pentru achitarea taxelor si impozitelor si se stabileste procedura efectiva de plata a impozitului pe venitul din activitati agricole direct catre departamentele specializate ale primariilor, in situatia in care nu exista o unitate ANAF in localitatea respectiva.

Aceasta modificare a fost introdusa recent in contextul in care in 25 octombrie este prima scadenta a impozitului.

Consultantul fiscal Adrian Benta, in analiza realizata pentru Hotnews.ro, aminteste ca, in privinta persoanelor care desfasoara activitati supuse accizelor, au fost introduse modificari aferente numirii Comisiei care emite autorizatiile necesare. Totodata, se modifica normele de aplicare a OUG nr. 3/2013 pentru reducerea unor arierate in economie.

In ce priveste modificarea legata de persoanele fizice care datoreaza impozit pe venitul din activitati agricole, pentru cresterea animalelor ( ovine, bovine, capre, pasari de curte) sau pentru cultivarea cerealelor, catofului, vitei de vie, legumelor etc., se precizeaza ca impozitarea se realizeaza prin transe de venit si impozitul se poate achita in doua rate egale, pana in data de 25 octombrie si pana in data de 15 decembrie.

Aceste impozite se pot plati si la Directiile de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale, unde domiciliaza contribuabilii persoane fizice, in cazul in care nu exista o unitate ANAF in aceasta localitate.

Prin alt ordin, aminteste sursa citata, se modifica procedura pe care trebuie sa o urmeze unitatile administrativ teritoriale, astfel incat sa poata incasa impozitele de la contribuabili persoane fizice si sa le deconteze catre bugetul de stat:


a. modul in care se va semna protocolul de colaborare intre ANAF si unitatile administrativ teritoriale, astfel:

  -  in termen de 2 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, Directiile generale ale ANAF vor transmite catre unitatile administrativ teritoriale formularul de protocol;

   -  in termen de 2 zile dupa primirea formularului de protocol, unitatile administrativ teritoriale vor semna si returna catre ANAF protocolul semnat.

b. a doua parte a procedurii detaliaza modul in care unitatile administrativ teritoriale incaseaza sumele impozitului de la persoanele fizice si le deconteaza catre Trezoreria Statului.
Retinem faptul ca unitatile de specialitate ale primariei vor transfera catre trezoreria statului, centralizat, in termen de 5 zile lucratoare, sumele incasate de la contribuabili.

In ce priveste persoanele fizice, noile modificari stabilesc ca data platii impozitului este data platii catre unitatea de specialitate a primariei. Sunt totodata reglementate si formularele aferente decontarii platilor intre unitatea primariei si unitatea de trezorerie.

De retinut, atrage atentia consultantul fiscal Adrian Benta, ca aceeasi procedura se va aplica si pentru platile de asigurari de sanatate aferente acestor contribuabili.

In plus, a fost modificat softul necesar pentru intocmirea ordinelor de plata (OPFV), utilizate de catre persoanele care au in atributiile de serviciu intocmirea ordinelor de plata pentru impozitele si taxele datorate de contribuabili.

Se reglementeaza, de asemenea, si modul in care functioneaza softul de completare a numarului de evidenta a platilor, acesta fiind stabilit in functie de tipul datoriei achitate si modul in care aceasta s-a stabilit (declaratie fiscala, decizie de impunere, poprire, procesul verbal de constatare a unei contraventii), noteaza HotNews.ro.

Puteti consulta mai jos urmatoarele acte normative:

    Consultati aici OMFP nr. 1714 din 14 Octombrie 2013 - ordin pentru aprobarea Procedurii de incasare si de virare la bugetul de stat si bugetele asigurarilor sociale a sumelor incasate in numerar de catre compartimentele de specialitate ale unitatilor administrativ-teritoriale

    Consultati aici OMFP nr. 1711 din 14 Octombrie 2013 - ordin privind modificarea si completarea Instructiunilor de completare a numarului de evidenta a platii, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.870/2004

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Regimul fiscal al tichetelor cadou oferite de angajatori salariatilor

Mircea Carbuneanu 01 Aug. 2017
Regim fiscal, tichete cadou, Legea nr. 193 ANAF reaminteste contribuabililor platitori de salarii (societati comerciale, regii autonome, societati si companii nationale, institutii din sectorul bugetar, unitati cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza...
05Aug.2016

Impozitarea veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti

Codul fiscal la zi 05 Aug. 2016
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania este un impozit final cu retinere la sursa. Se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a...
28Mai.2014

Cum se realizeaza incadrarea intreprinderilor conform Legii 346 din 2004?

Aurelian Mihaiescu 28 Mai. 2014
Legea 346 din 2004, incadrarea intreprinderilor, cum se incadreaza intreprinderile In vederea incadrarii corecte a intreprinderilor in contextul Legii 346/2004, luam ca exemplu societatea X care are la bilantul anului 2013 un numar mediu de 8 angajati si un numar efectiv de 12 si o cifra de afaceri...
22Apr.2014

Codul insolventei va fi contestat la Curtea COnstitutionala

Vlad Arhip 22 Apr. 2014
Codul insolventei, insolventa 2014, codul insolventei 2014 Conform deciziei luate de liberali, se va depune o sesizare de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala in ce priveste Codul Insolventei, asa cum au declarat recent deputatii PNL Alina Gorghiu si Theodor Nicolescu. Mentionam...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2017

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2017 - 24 de modificari aduse de OUG 84"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton