Noi reguli privind unele contributii. Cum e influentat venitul net in baza contabilitatii in partida simpla?
Va informam ca prin Hotararea Guvernului nr. 613/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, au fost aduse modificari si completari in ceea ce priveste contributiile la fondurile de pensii facultative.

Astfel ca:

Referitor la contributiile platite la fondurile de pensii facultative din Romania constituite in baza Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica acelasi tratament fiscal ca si pana in prezent, in baza actului individual de aderare la fondul de pensii facultative si al documentelor care probeaza plata contributiilor la fondul de
pensii facultative.

Fondurile de pensii facultative care sunt constituite si functioneaza conform prevederilor Legii nr.204/2006 sunt cele care se regasesc pe pagina de internet a Autoritatiide Supraveghere Financiara, www.csspp.ro, potrivit datelor furnizate de institutia cu competenta in domeniu. Astfel, in contextul in care aceste fonduri de pensii facultative sunt reglementate, supravegheate si controlate de Autoritatea de Supraveghere Financiara in baza Legii nr.204/2006, nu este necesara emitarea unei calificari suplimentare a acestora, in vederea aplicarii regimului fiscal.

Referitor la contributiile retinute/platite la fondurile de pensii facultative din statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, se aplica acelasi regim fiscal ca si pentru contributiile la fondurile de pensii facultative din Romania, cu mentiunea ca in cazul acestora este necesar un document emis de Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru fiecare caz in parte care ii este supus atentiei, privind calificarea fondului de pensii respectiv in  conformitate cu legislatia privind pensiile facultative.

In cazul contributiilor platite la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr.204/2006 si/sau la fondurile de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, vor fi avute in vedere urmatoarele reguli:

Pentru stabilirea venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla sunt considerate cheltuieli deductibile limitat, contributiile platite in numele angajatilor, la fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 si/sau la fonduri de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, in limita plafonului anual deductibil stabilit de lege, respectiv echivalentul in lei a 400 de euro pentru fiecare participant.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul in care s-a efectuat plata.

La determinarea bazei de calcul a impozitului pe veniturile din salarii obtinute la locul unde se afla functia de baza, in plafonul anual deductibil stabilit de lege, respectiv echivalentul in lei a 400 de euro pentru fiecare participant, sunt incluse atat contributiile retinute/platite la fondurile de pensii facultative efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 cat si/sau cele efectuate la fonduri de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Platitorii de venituri din salarii au obligatia cumularii sumelor in euro reprezentand contributiile retinute pentru fondurile de pensii facultative potrivit Legii 204/2006 si/sau pentru fondurile de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European precum si a verificarii incadrarii in plafonul anual deductibil prevazut de lege, respectiv 400 de euro pentru fiecare participant.

Deducerea contributiilor platite direct de catre angajatul care are calitatea de participant la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 si/sau la fondurile de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, se realizeaza din veniturile lunii in care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative si a celor privind calificarea fondurilor pe pensii facultative astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro pentru fiecare participant.

Cursul de schimb pentru transformarea din lei in euro a contributiilor la fondurile de pensii facultative este acelasi atat pentru contributiile la fondurile de pensii facultative efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 cat si pentru cele efectuate la fondurile pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European. Pentru verificarea in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.

In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din salarii, contributiile la fondurile de pensii  facultative efectuate potrivit Legii nr. 204/2006 si/sau cele efectuate la fondurile de pensii facultative calificate astfel de Autoritatea de Supraveghere Financiara si efectuate catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European suportate de angajatori pentru angajatii proprii, in limita stabilita potrivit legii, nu sunt considerate drept avantaje.

Deducerea contributiilor la fondurile de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu prevederile legislatiei privind pensiile facultative, de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si administrate de catre entitati autorizate, din state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, se realizeaza numai pe baza documentelor emise de autoritatea respectiva, la solicitarea angajatorului sau angajatului, dupa caz.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 de euro, intr-un an fiscal, pentru fiecare participant, cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, potrivit Legii nr. 204/2006
privind pensiile facultative, precum si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, efectuate catre entitati autorizate, stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor de catre angajator.

Sursa: Finante ArgesTi-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Regimul fiscal al tichetelor cadou oferite de angajatori salariatilor

Mircea Carbuneanu 01 Aug. 2017
Regim fiscal, tichete cadou, Legea nr. 193 ANAF reaminteste contribuabililor platitori de salarii (societati comerciale, regii autonome, societati si companii nationale, institutii din sectorul bugetar, unitati cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza...
05Aug.2016

Impozitarea veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti

Codul fiscal la zi 05 Aug. 2016
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania este un impozit final cu retinere la sursa. Se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a...
28Mai.2014

Cum se realizeaza incadrarea intreprinderilor conform Legii 346 din 2004?

Aurelian Mihaiescu 28 Mai. 2014
Legea 346 din 2004, incadrarea intreprinderilor, cum se incadreaza intreprinderile In vederea incadrarii corecte a intreprinderilor in contextul Legii 346/2004, luam ca exemplu societatea X care are la bilantul anului 2013 un numar mediu de 8 angajati si un numar efectiv de 12 si o cifra de afaceri...
22Apr.2014

Codul insolventei va fi contestat la Curtea COnstitutionala

Vlad Arhip 22 Apr. 2014
Codul insolventei, insolventa 2014, codul insolventei 2014 Conform deciziei luate de liberali, se va depune o sesizare de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala in ce priveste Codul Insolventei, asa cum au declarat recent deputatii PNL Alina Gorghiu si Theodor Nicolescu. Mentionam...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

1 comentarii
Conea Cristian 18-Nov-2013 10:16:53
De ce este aceasta discriminare intre persoanele fizice care obtin venituri din salarii si persoanele fizice autorizate PFA, pentru care nu se aplica aceasta deductibilitate?

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton