Noi reglementari contabileIn Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 603/22.08.2012, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finantelor Publice nr. 1118/20.08.2012 privind modificarea si completarea Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009.

In articolul de mai jos, prezentam principalele modificari aduse Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, potrivit noului act normativ.


1. In categoria altor investitii detinute ca imobilizari se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit pe termen lung.

In categoria altor investitii pe termen scurt se evidentiaza distinct certificatele de emisii de gaze cu efect de sera cumparate in scopul obtinerii de profit in urma vanzarii intr-o perioada scurta de timp.

S-a introdus o noua subsectiune 8.3.3 indice 1 „Contabilitatea certificatelor verzi”care cuprinde punctele 170 indice 1 - 170 indice 4.

Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile, care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem, potrivit legii, inregistreaza certificatele primite in contul 508 - Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate - analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 - Venituri inregistrate in avans). La inregistrarea in contabilitate, certificatele verzi primite se evalueaza la pretul de tranzactionare de la data primirii, publicat de operatorul pietei de energie electrica (SC OPCOM-SA).


La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi care s-au evidentiat in contul 508 - Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate -  se evalueaza la valoarea de tranzactionare publicata de SC OPCOM-SA pentru ultima tranzactie iar diferentele rezultate se inregistreaza in contul 768 - Alte venituri financiare, sau 668 - Alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Furnizorii de energie electrica si producatorii obligati, potrivit legii, sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi, inregistreaza contravaloarea certificatelor verzi in contul 652 - Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator.

In cazul in care alte entitati achizitioneaza certificate verzi in scopul realizarii de profit pe termen scurt, acestea sunt asimilate investitiilor pe termen scurt  si se inregistreaza in contul 508 - Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate, analitic distinct.

Certificatele verzi anulate, potrivit legii, pentru ca nu au fost utilizate in perioada de valabilitate sau cele anulate obtinute necuvenit de la un operator economic acreditat, daca acestea nu au fost inca tranzactionate, se evidentiaza in contul 668 - Alte cheltuieli financiare.

Important! Aceste reglementari se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar 2012.
 

2. Punctul 190, se modifica astfel: in cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare si suma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivit clauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate fi recuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare, inregistrarea contabila fiind: 6814 = 496 (6814 - Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante; 496 - Ajustari pentru deprecierea creantelor, debitori diversi).

Important! Prevederile se aplica pentru creantele cesionate si inregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole similare


01Aug.2017

Regimul fiscal al tichetelor cadou oferite de angajatori salariatilor

Mircea Carbuneanu 01 Aug. 2017
Regim fiscal, tichete cadou, Legea nr. 193 ANAF reaminteste contribuabililor platitori de salarii (societati comerciale, regii autonome, societati si companii nationale, institutii din sectorul bugetar, unitati cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza...
05Aug.2016

Impozitarea veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti

Codul fiscal la zi 05 Aug. 2016
Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania este un impozit final cu retinere la sursa. Se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a...
28Mai.2014

Cum se realizeaza incadrarea intreprinderilor conform Legii 346 din 2004?

Aurelian Mihaiescu 28 Mai. 2014
Legea 346 din 2004, incadrarea intreprinderilor, cum se incadreaza intreprinderile In vederea incadrarii corecte a intreprinderilor in contextul Legii 346/2004, luam ca exemplu societatea X care are la bilantul anului 2013 un numar mediu de 8 angajati si un numar efectiv de 12 si o cifra de afaceri...
22Apr.2014

Codul insolventei va fi contestat la Curtea COnstitutionala

Vlad Arhip 22 Apr. 2014
Codul insolventei, insolventa 2014, codul insolventei 2014 Conform deciziei luate de liberali, se va depune o sesizare de neconstitutionalitate la Curtea Constitutionala in ce priveste Codul Insolventei, asa cum au declarat recent deputatii PNL Alina Gorghiu si Theodor Nicolescu. Mentionam...

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Comentarii

0 comentarii
Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Abonare newsletter

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Noul Cod Fiscal a adus numeroase modificari!

Descarca GRATUIT Raportul Special

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit


Codul Fiscal 2018

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit
Da, vreau sa primesc informatii despre produsele si serviciile oferite de Rentrop & Straton