« Sunt incluse in baza de impozi... Cati cenzori va avea o societa... »

Tags: TVA, codul fiscal


Normele metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal au fost aprobate prin OMFP 1040/2004.

Art. 48 alin. (8) din Codul fiscal reglemeteaza obligatia de a organiza si conduce contabilitatea in partida simpla, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind evidenta contabila, si sa completeze Registrul-jurnal de incasari si plati, Registrul-inventar si alte documente contabile prevazute de legislatia in materie.
 
Contabilitatea in partida simpla este o contabilitate bazata pe evidentierea incasarilor si platilor, venitul net anual din activitati independente determinandu-se ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitate.
Atat incasarile cat si platile se trec in jurnalul de incasari si plati, la data incasarii/platii.
 
In conformitate cu prevederile de la cap. IV alin. (1) din OMFP 1040/2004 :
“1)REGISTRUL-JURNAL DE INCASARI SI PLATI (cod 14-1-1/b)
Serveste ca:
- document de inregistrare a incasarilor si platilor;
- document de stabilire a situatiei financiare a contribuabilului care conduce evidenta contabila in partida simpla;
- proba in litigii.

Se intocmeste intr-un singur exemplar de catre contribuabili, facandu-se inregistrarea operatiunilor efectuate pe baza documentelor justificative, distinct, pe fiecare operatiune, fara a se lasa randuri libere, dupa ce a fost numerotat, snuruit, parafat si inregistrat la organul fiscal teritorial.

Pentru fiecare asociatie fara personalitate juridica se va intocmi cate un registru-jurnal de incasari si plati.
In Registrul-jurnal de incasari si plati se inregistreaza nu numai operatiunile in numerar, ci si cele efectuate prin contul curent de la banca.

Contribuabilii platitori de taxa pe valoarea adaugata vor inregistra sumele incasate sau platite, exclusiv taxa pe valoarea adaugata”.
 
Modul de organizare a evidentei TVA este reglementat prin OMFP 1040/2004 la sectiunea H "Calculul taxei pe valoarea adaugata" de la punctul 53 la punctul 55 din care rezulta urmatoarele:
- TVA datorata bugetului de stat se stabileste in conformitate cu reglementarile fiscale specifice acesteia;
- evidenta TVA colectata se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru vanzari in care se inregistreaza atat valoarea bunurilor livrate si a serviciilor prestate cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, bonuri de comanda-chitanta etc.)
- evidenta TVA deductibila se organizeaza cu ajutorul Jurnalului pentru cumparari in care se inregistreaza atat valoarea cumpararilor de bunuri si a servicii cat si suma TVA aferenta, pe baza de documente (facturi, bonuri de comanda-chitanta etc.).
 
In concluzie, in registrul de incasari si plati se vor inregistra sumele platitie, respectiv incasate fara TVA.


Articole pe aceeasi tema

» ANAF: Rambursari de 1.070,31 milioane de lei TVA, in luna mai
» Un nou tip de TVA, de doar 5 procente, valabil de la 1 ianuarie 2015
» Inregistrari contabile pentru trecerea unei societati la neplatitor de TVA
» Cum facturam corect in cazul achizitiei intracomunitare la bunuri de pana la 10.000 de euro
» Din august se reduce TVA-ul la unele produse

Comentariul dumneavoastra
Numele dvs:
Adresa email:
Intrebare de securitate
Mesaj
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul BlogContabil.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
 RSS 2.0 - Blogcontabil.ro Flux RSS | Ajutor

Contabil de la 9 la 5 | Ganduri de duminica | Cu doamnele de brat | Molotov economic | Aveti cuvantul | Zona de marketing | Taxe si Impozite Explicate | Codul Fiscal la zi | TVA | Monografii | Agenda fiscala | Jurnalul Domnisoarei Contabil | Barfe din Minister | Informatii Seminarii