« 26 noiembrie termen pentru une... Proiect ANAF pentru un nou for... »

Tags: monografie contabila, OMFP 3055/2009, rezerve din reevaluare


Conform pct. 124 alin (3) din OMFP 3055/2009 , „surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat. In sensul prezentelor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.”

Cu alte cuvinte, din punct de vedere contabil exista doua posibilitati privind tramentul surplusului din reevaluare fie se  „amortizeaza” rezerva din reevaluare pe masura utilizarii activului, caz in care si tratamentul contabil va fi similar cu cel fiscal, sau se  transfera valoarea totala din contul 105 in contul 1065 la scoaterea din evidenta a activului reevaluat si nu pe masura utilizarii lui caz in care se impoziteaza in momentul transferului in contul 1065 .

Din punct de vedere fiscal potrivit prevederilor art. 22 alin. (5^1) din Codul fiscal , rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe,  efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Daca transferul rezervei din reevaluare din contul 105 „Rezerve din reevaluare” se transfera luna de luna  in contul 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare” pe masura utilizarii activului aceasta diferenta transferata lunar din contul 105 in contul 1065 se va lua in considerare la calculul trimestrial si anual al impozitului pe profit, ca element similar veniturilor.

Nota contabila este urmatoarea:

105 „Rezerve din reevaluare” = 1065 „Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare”

Daca surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare")la  scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile.

Pentru calculul profitului impozabil aceste sume sunt elemente similare veniturilor.
Inregistrarea si mentinerea in capitaluri proprii, respectiv conturi de rezerve sau rezultatul reportat, analitice distincte, a rezervelor constituite in baza unor acte normative nu se considera modificarea destinatiei sau distributie.


Articole pe aceeasi tema

» Caz practic: Repartizarea profitului. Cand se ajusteaza rezervele?
» Expertul raspunde: Cum procedam la modernizare mijloc fix in concesiune
» Cum procedam pentru inchidere sold cont 542 la lichidarea societatii?
» Inregistrari contabile la prescriptia dividendelor
» CECCAR: Echivalarea titlului de expert contabil in 2014

Comentariul dumneavoastra
Numele dvs:
Adresa email:
Intrebare de securitate
Mesaj
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul BlogContabil.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
 RSS 2.0 - Blogcontabil.ro Flux RSS | Ajutor

Contabil de la 9 la 5 | Ganduri de duminica | Cu doamnele de brat | Molotov economic | Aveti cuvantul | Zona de marketing | Taxe si Impozite Explicate | Codul Fiscal la zi | TVA | Monografii | Agenda fiscala | Jurnalul Domnisoarei Contabil | Barfe din Minister | Informatii Seminarii