« Examenul de Consultant Fiscal ... Atentie: veti plati impozite m... »

Tags: monografie contabila, masa acordata angajatilor

Vom considera ca aceasta masa calda este preparata de dvs in societate si nu este achizitionata de la un tert.

Astfel, pentru realizarea contabilitatii acestei mese acoradate gratuit, societatea trebuie sa isi insuseasca prevederile de la pct. 52 din OMFP 3055/2009 privind contablitatea armonizata cu directivele europene si OMFP 1826/2003 privind contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor.

 
Costul de productie cuprinde cheltuieli cu materii prime si materii consumabile, manopera si asigurari sociale pentru persoanalul productiv, alte cheltuieli directe si o cota de cheltuilei indirect de productie, legate rational de procesul de productie.

Societatea are obligatia sa structureze cheltuielile in cheltuieli directe, cheltuieli indirecte de productie, cheltuieli generale si de desfacere.

Presupunem o monografie contabila in care societatea inregistreaza 10 tipuri de cheltuieli in perioada respectiva, si presupunem ca toate alimentele se consuma in aceiasi perioada fiscala.

- Cheltuieli cu materia prima, carne (601 =301) cu suma de 1000 lei;
- Cheltuieli cu apa, consumata in productia alimentara (605 = 401) cu 500 lei;
- Cheltuieli cu consumabile (otet, sare) (6022 =3022) cu suma de 400 lei;
- Cheltuieli cu combustibilii centralei termice (6023 = 3023) cu suma de 400 lei;
- Cheltuieli cu amortizarea plitelor (681 = 281) cu 100 lei;
- Cheltuieli cu o amenda de la directia de sanatate (6581 = 446) cu 1000 lei;
- Cheltuieli cu salariu brut bucatar (641 =421) cu suma de 2000 lei;
- Cheltuieli cu asigurari sociale personal productiv (645 =431) cu 600 lei;
- Cheltuieli cu comisioane bancare (627 =5121) cu suma de 50 lei;
- Cheltuieli cu abonamentul la portal contabilitate (628 =401) cu suma de 200 lei;

La determinarea costului de productie, se vor analiza cheltuielile si observam ca in exemplul nostru cheltuielile cu comisionul bancar, cu amenda si cu accesul in portal, nu sunt cheltuielie de productie.

Astfel, suma celorlalte cheltuieli ce sunt costuri de productie este in valoare de 5000 lei, ce reprezinta costul de productie al alimentelor acordate in mod gratuit salariatilor.

Inregistrare in contabilitate :
345 “Produse finite” = 711 “Cheltuieli aferente costului productiei relizate” cu suma de 5000 lei.

Scaderea din gestiune se inregistrea prin articolul contabil:

711 “Cheltuieli aferente costului productiei relizate”= 345 “Produse finite” cu suma de 5000 lei.

Din punct de vedere fiscal, conform art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, hrana este considerata avantaj in natura si se impoziteaza cu impozitul  pe venitul din salarii.

Potrivit art. 296^15 lit. p. pct. 2) din Codul fiscal, pentru hrana acordata salariatilor, nu se datoreaza asigurari sociale.



Articole pe aceeasi tema

» Lista completa a declaratiilor fiscale pentru decembrie 2014
» Concedii si indemnizatii medicale pentru sotul/sotia PFA!
» Calendar fiscal declaratii noiembrie 2014
» Analiza Expertului: Cand se deduce partial bonul de combustibil? Dar total?
» Manual de Politici Contabile 2014

Comentariul dumneavoastra
Numele dvs:
Adresa email:
Intrebare de securitate
Mesaj
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul BlogContabil.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
 



RSS 2.0 - Blogcontabil.ro Flux RSS | Ajutor

Contabil de la 9 la 5 | Ganduri de duminica | Cu doamnele de brat | Molotov economic | Aveti cuvantul | Zona de marketing | Taxe si Impozite Explicate | Codul Fiscal la zi | TVA | Monografii | Agenda fiscala | Jurnalul Domnisoarei Contabil | Barfe din Minister | Informatii Seminarii